Menej stresu, lepší spánok: Mobil vymeňte za knihu, čítanie je zdravé

TA3/zm
12.3.2023 10:00

Marec je mesiac knihy a čítanie je podľa lekárov veľmi zdravé. Zlepšuje pamäť aj spánok, upokojuje nervy. Podľa výskumov dokonca ľudia, ktorí čítajú aspoň 3,5 hodiny týždenne, žijú priemerne o dva roky dlhšie.

Menej stresu, lepší spánok: Mobil vymeňte za knihu, čítanie je zdravé
Pexels

Štatistiky hovoria, že sa na svete každú sekundu predá 57 kníh. Hoci dnes do ruky berieme častejšie mobil alebo sadáme pred televízor, čítanie by ste mali zaradiť do svojich pravidelných aktivít aj kvôli zdraviu.

Lepšia pamäť

Ten kto veľa číta, má logicky dobrú slovnú zásobu. No to súvisí s pamäťou. Pravidelne strávený čas s knihou pomáha mozgu udržať sa v kondícii a vo vyššom veku sú ľudia, ktorí čítajú, na tom v tejto oblasti o 50 percent lepšie než tí, ktorí sa za knihomoľov nedajú považovať. No fakt, že si musíte zapamätať mená postáv a dej, precvičí mozog komukoľvek a bez ohľadu na vek.

Vplyv na psychiku

Hoci môžete oponovať, že záleží od knižného žánru, ktorý obľubujete, čítanie všeobecne zlepšuje psychiku. Môžete pokojne lúskať stránku za stránkou z detektívky, kde toho veľa pozitívneho síce nie je, no čítanie ako také pomáha zahnať zlé myšlienky. A práve krimi dokáže čitateľov natoľko zapáliť, že zabudnú  na svoje problémy. No i román, básne alebo akékoľvek iné literárne dielo sa považuje za balzam pre dušu.

Menej stresu

Stres je čiastočne spôsobený psychikou, takže je jasné že ak knihy vplývajú na túto oblasť pozitívne, tak dokážu ovplyvniť aj mieru nervozity a stiahnuť ju na minimum. Prebehol o tom aj výskum americkej univerzity v Sussexe, ktorý dokázal, že stačí šesť minút kontinuálneho čítania, aby sa stres znížil až o 68 percent. Knihy tiež stabilizujú srdcový pulz a zmierňujú svalové napätie, ktoré sa objavujú práve, keď je človek v strese.

Zbohom nespavosť

Uspáva vás seriál alebo film v televízií? Tak to ste asi dávno nechytili do rúk knihu, pretože tá je v tomto smere oveľa účinnejšia. Pri čítaní totiž používate oči oveľa viac, tým pádom ich unavíte a únava sa dostaví na telo celkovo. Pred zaspávaním vám dej knižky bude ešte vŕtať hlavou, takže vytlačí akékoľvek iné myšlienky, kvôli ktorým možno inokedy neviete zaspať tak rýchlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok