Napriek úspechom v práci sa cítite mizerne? Zoznámte sa s poprojektovou depresiou

TA3/zm
13.3.2023 16:00

Podarí sa vám konečne dosiahnuť vytúžený cieľ, na ktorom sa ste naozaj nadreli. Alebo úspešne odovzdáte projekt, ktorý vám zaberal celé mesiace. A napriek tomu cítite smútok? V tom prípade možno aj vy trpíte poprojektovou depresiou.

Napriek úspechom v práci sa cítite mizerne? Zoznámte sa s poprojektovou depresiou
Pexels

Poprojektová depresia sa netýka len pracujúcich. Stretnúť sa s ňou môžu aj študenti, najmä v období odovzdávania diplomových či iných prác, ktoré sú dôležitým míľnikom v ich kariére. A namiesto toho, aby sa tešili, že to majú z krku, padnú na nich depresívne stavy.

Situačná depresia

Ako poprojektovú depresiu môžeme označiť čokoľvek, čomu ste venovali svoj čas a energiu a po dokončení tohto „projektu“ sa namiesto radosti, šťastia a eufórie dostaví smútok. Ide o takzvanú situačnú depresiu, ktorá nebýva dlhodobá a tento stav je teda prechodný. Je následkom dlhodobého stresu, ktorý sa hromadil a teraz chce ísť von. Žiaľ, takouto formou.

Príznaky po projekte

Poprojektová depresia nie je klinická porucha, ide len o neformálny termín, ako tieto negatívne stavy označiť. A hoci nepochybujeme o tom, že viete, keď sa cítite pod psa, zhrňme si príznaky. Po ukončení určitého projektu cítite smútok, vylúčená nie je ani plačlivosť, no každopádne vám chýba motivácia, čo ďalej. Zhorší sa aj sústredenosť a sprievodným znakom je mnohokrát nezáujem o iné, bežné činnosti.

Ako z toho von

V prípade, že už ste sa s podobným stavom stretli alebo ho prežívate práve teraz, mali by ste cielene popracovať na niekoľkých krokoch, aby ste sa z tejto situačnej depresie dostali čo najrýchlejšie von. Vo väčšine prípadov funguje oddych. Ale nie taký doma na gauči. Po dlhom a náročnom projekte je naozaj dobré zobrať si pár dní voľna a niekam odísť, aby ste zmenili prostredie. Keďže tejto depresii predchádzal stres, na ten je relax a spánok najlepší liek. Potom funguje pozitívna afirmácia, takže aj keď sa vám nebude možno chcieť ísť medzi ľudí, mali by ste svoj úspešný projekt uzavrieť práve oslavou. Pozrite sa na situáciu aj z druhého konca. Tým, že vám tento projekt skončil, získavate množstvo času, ktorý môžete konečne venovať tomu, čo máte radi. Možno ste sa sťažovali, že nemáte kedy cvičiť, alebo ste chceli urobiť poriadok v šatníku a teraz je na konečne priestor. Môže to byť čokoľvek, čo vám zamestná myseľ, ale zároveň vás bude aj baviť. V podstate nahraďte projekt novým projektom, pretože niekedy platí, že klin sa klinom vybíja.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok