Neutralita, závislosť a odklon od Západu. Čo obsahuje tajný ruský dokument o destabilizovaní Moldavska?

ta3/NF
17.3.2023 20:00

Tajný plán, ktorý vypracovala ruská bezpečnostná služba FSB, uvádza podrobné body destabilizácie Moldavska, vrátane podpory tamojších proruských skupín, s využitím pravoslávnej cirkvi a pohrozením zrušenia dodávok zemného plynu krajine.

Neutralita, závislosť a odklon od Západu. Čo obsahuje tajný ruský dokument o destabilizovaní Moldavska?
Profimedia

Ukrajina aj Spojené štáty varovali pred ruským úsilím destabilizovať moldavskú vládu. Minulý piatok Biely dom uviedol, že "ruskí herci, niektorí so súčasnými väzbami na ruskú spravodajskú službu, sa snažia usporiadať a využiť protesty v Moldavsku ako základ na podnietenie vykonštruovaného povstania proti moldavskej vláde".

Predstavitelia západných spravodajských služieb tvrdia, že ruská stratégia nie je sama o sebe prekvapujúca, no možno sa stupňuje, keďže moldavská vláda zintenzívnila úsilie o užšiu spoluprácu s USA a európskymi štátmi. Súčasná moldavská prezidentka Maia Sanduová nahradila Igora Dodona, ktorý mal blízke vzťahy s Kremľom, koncom roka 2020, Nasledujúci rok vyhrala parlamentné voľby prozápadná strana PAS.

Polarizácia spoločnosti v Moldavsku

Proruská strana Šor zorganizovala tento rok v hlavnom meste Kišiňov každý týždeň demonštrácie, ktoré prilákali tisícky ľudí na protesty proti vysokým cenám energií. Strana zorganizovala pre účastníkov aj dopravu. Predsedom je podnikateľ s prepojením na Rusko Ilan Šor, ktorý bol v roku 2014 obvinený z krádeže niekoľkých miliárd dolárov z moldavských bánk. Neskôr bol odsúdený za podvod, ale akékoľvek priestupok poprel.

Ministerstvo financií USA uvalilo v októbri 2022 na Šora, jeho manželku a stranu sankcie so slovami: "Šor spolupracoval s ruskými jednotlivcami na vytvorení politickej aliancie na kontrolu moldavského parlamentu, ktorá by potom podporila niekoľko právnych predpisov v záujme Ruskej federácie." V súčasnosti sa predpokladá, že sa Šor nachádza v Izraeli.

USA prisľúbili moldavskej vláde rozpočtovú podporu, ktorá jej pomôže vyrovnať sa s vysokými cenami energií. V dôsledku konfliktu na Ukrajine sa za posledný rok zvýšili tarify za plyn. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly bol vo štvrtok v Kišiňove a povedal: "Len málo spoločností rozumie taktike ruskej podvratnej činnosti viac ako Moldavsko a Gruzínsko." Dodal, že "Spojené kráľovstvo sa nebude nečinne prizerať, kým Moskva nehorázne podkopáva ich demokraciu, suverenitu a územnú celistvosť". Preto oznámilo ďalšiu finančnú podporu pre Moldavsko, aby sa vyrovnalo s vysokými cenami energií.

Členka predsedníctva strany Šor Marina Tauberová uviedla švédskemu médiu CNN Expressen, že strana požaduje, aby vláda uhradila ľuďom účty za energie počas zimných mesiacov. Poprela však, že by Rusko pomáhalo organizovať alebo financovať protesty.

Reportér Expressen Mattias Carlsson, ktorý je v Kišiňove, povedal CNN, že posledný protest organizovaný proruskou stranou Šor minulý týždeň v piatok, viedol k niekoľkým zatknutiam. Podľa neho sa na podujatí zúčastnil aj reportér ruského štátneho média Sputnik. Ruskí predstavitelia často pripomínajú, že je dôležité, aby moldavská vláda mala dobré vzťahy s Moskvou, ako aj význam regiónu Podnestersko.

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári minulého roku vtedajší veliteľ Centrálnej vojenskej oblasti Ruska generálmajor Rustam Minnekaev povedal, že jedným z cieľov takzvanej "špeciálnej vojenskej operácie" je vytvoriť koridor naprieč južnou časťou Ukrajiny do regiónu Podnesterska.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok