Netanjahu v Berlíne obhajoval reformu izraelskej justície, Scholz vyjadril obavy

ta3 čtk
16.3.2023 23:40

Izrael je liberálnou demokraciou a pripravovaná reforma justície na tom nič nezmení. Po dnešnom rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že súdy musia byť nezávislé, a nie všemocné. Scholz povedal, že Nemecko ako blízky partner Izraela prípravu reformy sleduje veľmi starostlivo as veľkými obavami. Netanjahu so Scholzom sa v Berlíne zhodli na tom, že Irán nesmie získať jadrové zbrane. Netanjahu povedal, že Izrael pre to urobí všetko, pretože režim v Teheráne považuje za existenčnú hrozbu.

Pripravovaná justičná reforma, ktorá podľa kritikov podkopá základy izraelskej demokracie a kvôli ktorej v Izraeli demonštrovali státisíce ľudí, bola jednou z hlavných tém dnešného rokovania. "Nezávislosť justície je demokratickým výdobytkom, v tom sa zhodneme," povedal Scholz. Poznamenal ale, že Nemecko sleduje možné zmeny s veľkými obavami a že považuje kompromisný návrh izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga za dôležitý.

"Izrael je liberálnou demokraciou a liberálnou demokraciou zostane," povedal Netanjahu o reforme. "Justica musí zostať nezávislá, ale nesmie byť všemocná," uviedol zároveň. Dodal, že mnohí sú toho názoru, že súdy zasahovaním do politických rozhodnutí prekračujú svoje právomoci.

Scholz povedal, že Nemecko a Izrael majú na rad kľúčových otázok rovnaké názory. Spoločne sa podľa neho stavia na stranu Ukrajiny, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii, a spoločne odmietajú iránske jadrové ambície. K iránskemu jadrovému programu povedal, že Teherán nukleárne zbrane získať nesmie. "Izrael urobí všetko, aby sa tak nestalo," poznamenal Netanjahu. Uviedol, že Irán predstavuje pre Izrael existenčnú hrozbu, pretože tamojší režim otvorene vyzýva na zničenie židovského štátu a národa. "Ďalší holokaust nepripustíme," dodal.

Scholz sa zmienil aj o rastúcom napätí medzi Izraelom a Palestínou. Budúce riešenie je podľa neho v existencii dvoch štátov, teda Izraela a nezávislej Palestíny. Podľa kancelára by sa mali obe strany vyvarovať takých krokov, ktoré tomuto riešeniu bránia, a to vrátane rozširovania izraelských osád na palestínskych územiach.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, Izrael naďalej odmieta poskytnúť ukrajinskej armáde zbrane, čo zdôvodňuje nutnosťou zachovať si dobré vzťahy s Ruskom, ktoré je vojensky prítomné v Sýrii. "Ukrajine ale nepomáhame len humanitárne, ale aj s civilnou ochranou," povedal Netanjahu. V tejto súvislosti hovoril o poskytnutí systému včasného varovania. "Izrael vyvinul pokročilý systém, aby nemuseli celé regióny do protileteckých krytov. Ten systém lepšie vyhodnotí, kam rakety mieria," povedal premiér. Výstrahu potom obyvatelia dotknutých oblastí dostanú priamo na mobil.

Netanjahu so Scholzom rokovali aj o izraelskom protiraketovom systéme Arrow 3, ktorý by podľa Nemecka mohol byť súčasťou pripravovaného európskeho systému protivzdušnej obrany. "My máme záujem ho predať a Nemecko kúpiť," povedal Netanjahu bez ďalších podrobností. Nemecko stojí na čele skupiny európskych krajín, ktoré chcú vybudovať spoločný protiraketový dáždnik. Tento projekt, ku ktorému sa Česko pripojilo, navrhol Scholz vlani v auguste v Prahe v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Nemecké médiá Netanjahuovu návštevu označujú ako citlivú vzhľadom na kontroverzný návrh súdnej reformy. Viac ako 1000 izraelských spisovateľov, umelcov i podnikateľov preto vyzvalo Nemecko, aby Netanjahua odmietlo prijať. Rovnakú požiadavku adresovali aj Británii, kam sa premiér tiež chystá. Šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Michael Roth v rozhovore s rozhlasovou stanicou Deutschlandfunk pozvanie Netanjahua obhajoval. Podľa neho kontakt vyžadujú bezpečnostné hrozby, ktorým Izrael čelí, ale aj vojna na Ukrajine, ktorá vyžaduje jednotu demokratických krajín. Roth však dodal, že zdieľa výhrady kritikov voči justičnej reforme a že uznáva, že účasť krajnej pravice v Netanjahuovej vláde oslabuje Izrael. Netanjahu v Izraeli už týždne kvôli pripravovanej reforme čelia masovým demonštráciám. Protesty čakali na premiéra aj v Berlíne. Jedna demonštrácia bola dnes zvolaná aj pred nemecké veľvyslanectvo v Tel Avive.

Izrael sa musí byť schopný brániť sám, povedal premiér v Berlíne

Scholz dopoludnia spoločne s Netanjahuom uctili pamiatku tisícov Židov, ktorých nacisti poslali do koncentračných táborov zo stanice v berlínskej časti Grunewald. V tamojšom pamätníku Koľaj 17 Netanjahu vyhlásil, že aj keď svet od konca druhej svetovej vojny a pádu nacizmu prešiel zmenou, stále existujú ideológie túžiace vyhladiť Židov, preto Izrael musí byť schopný sám sa brániť.

"Náš svet sa zmenil, Nemecko sa zmenilo, židovský štát sa dočkal znovuzrodenia, ale vidíme, že výzvy na vyhladenie nášho národa neskončili," povedal Netanjahu. "Naďalej čelíme volaním po zničení nášho štátu a miliónov Židov, preto sme sa naučili, že Židia musia mať prostriedky, aby sa mohli brániť a aby sa mohli brániť sami," uviedol.

"Vítame priateľstvo všetkých, ktorí s nami zdieľajú naše obavy, naše hodnoty a naše odhodlanie zabrániť týmto nebezpečným režimom a ich šialeným ideológiám zničiť náš svet," povedal izraelský premiér, ktorý zároveň ocenil vzájomné vzťahy s Berlínom.

"Zodpovednosť, ktorú (za holokaust) nesieme, nezabudneme," povedal Scholz a sľúbil, že Nemci budú vo svojej krajine naďalej chrániť židovskú komunitu a židovský spôsob života. Dodal, že Nemecko tiež stojí za zaistením bezpečnosti Izraela.

Obaja štátnici v pamätníku na grunewaldskej stanici, odkiaľ nacisti poslali do koncentračných a vyhladzovacích táborov asi 10.000 Židov, položili vence a zapálili sviece.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok