Izrael umožní predaj elektronického protidronového systému Kyjevu

ta3 čtk
16.3.2023 22:14

Izraelská vláda schválila predaj elektronického systému, ktorý má pomôcť Ukrajine s ochranou proti útokom dronov. Informoval o tom s odkazom na nemenovaných činiteľov spravodajský server The Times of Israel, podľa ktorého ide o prvé vojenské vybavenie pre Kyjev od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Izraelský činiteľ povedal, že schválenie predaja protidronového systému neznamená zmenu izraelskej politiky, pretože ide o obranný systém, ktorý nepoužíva strely, ktoré by mohli zabiť ruských vojakov. Podľa ukrajinského činiteľa je jeho krajina pomocou potešená, ale potrebovala by skôr protiraketové systémy.

Irán drony
TASR/AP

The Times of Israel cituje správu izraelského serveru Walla, ktorý sa odvoláva na niekoľko izraelských a ukrajinských činiteľov, ktorých mená neuvádza. Podľa týchto zdrojov schválili v polovici februára izraelskí ministri zahraničia a obrany Eli Kohen a Joav Gallant exportné licencie dvom izraelským firmám - Elbit a Rafael - na predaj elektronického armádneho protidronového systému, ktorý je schopný zachytiť drone v okruhu asi 40 kilometrov. O schválení tohto obranného mechanizmu Kohen podľa serveru Walla informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas svojej návštevy v Kyjeve 16. februára.

Nemenovaný izraelský činiteľ serveru Walla tiež povedal, že Kohen a Gallant licencie schválili možno aj preto, aby si tak izraelská vláda overila, ako tento obranný systém funguje proti iránskym dronom. Teherán, ktorý je najväčším nepriateľom Izraela v regióne, poslal Moskve tisíce svojich dronov, ktorými ruská armáda útočí najmä na kritickú infraštruktúru Ukrajiny.

Izrael od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári Kyjevu doteraz žiadne vojenské vybavenie neposkytol, posiela tam ale humanitárnu pomoc. Jedným z dôvodov tohto opatrného postoja je podľa serveru The Times of Israel záujem izraelskej vlády pokračovať v ostreľovaní základní militantných skupín spriaznených s Iránom v Sýrii, kde má Rusko, spojenec prezidenta Bašára Asada, pod kontrolou z veľkej časti letový priestor.

Predchádzajúca izraelská vláda sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu snažila o neutrálny postoj aj o sprostredkovanie mierových rokovaní. Vtedajší premiér Naftali Bennett kvôli tomu letel aj do Moskvy a niekoľkokrát hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom aj so Zelenským. Jeho snaha ale bola neúspešná. Nová vláda Benjamina Netanjahua, ktorá je v úrade od konca decembra, minulý mesiac hlasovala spolu s viac ako stovkou krajín OSN pre rezolúciu vyzývajúcu Rusko na stiahnutie jednotiek z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok