Revolúcia v liečbe zlomenín na Slovensku. Neviditeľné skrutky sa po čase v tele rozložia samé

ta3/Milan Špak
18.3.2023 00:00

Pri operáciách zlomenín sa bežne používajú kovové materiály, ktoré po zahojení treba z tela chirurgicky odstrániť. Vďaka prevratnej novinke však existuje alternatíva využitia bioabsorbovateľných implantátov. Tie sa na rozdiel od tých kovových v tele po čase samé rozložia. Druhý chirurgický zákrok tak nie je nutný, čím sa výrazne zjednoduší hojenie zlomeniny.

Revolúcia v liečbe zlomenín na Slovensku. Neviditeľné skrutky sa po čase v tele rozložia samé
Pharma Care Slovakia

Využíva sa aj u detí

Chirurg Andrej Dolnák z Národného ústavu detských chorôb už touto metódou operoval vyše 70 detských pacientov. Potvrdil, že hlavná výhoda spočíva v tom, že nie je nutné absolvovať druhý zákrok. Zdôraznil, že pri každej operácii existuje riziko infekcie, aj keď je malé. "Robíme jednu operáciu, ktorá trvá možno o päť až desať minút dlhšie, ale celý kolotoč okolo následnej extrakcie bežného kovového materiálu nám úplne odpadá," povedal.

Vstrebateľné materiály sa využívajú predovšetkým pri zlomeninách v dolnej časti predkolenia, píšťaly, ďalej pri zlomeninách, ktoré prechádzajú do kolenného kĺbu, a aj pri zlomeninách v oblasti vnútorného lakťa. Rodičia detí sa podľa Dolnáka tešia predovšetkým z toho, že odpadá stres z druhej operácie.

"Neviditeľné" skrutky sa však nedajú použiť pri každej zlomenine, podotkol Dolnák. "Máme isté obmedzenia. Jednak je to oblasť pri koncovej časti kosti v blízkosti veľkých kĺbov. Úlomok musí byť tiež dostatočne veľký a materiál nesmie prechádzať rastovou platničkou. Tá zodpovedá za rast celej kosti."

Konzervativizmus v medicíne

Lekárov počas workshopu školil aj Peter Dečo, ktorý pracuje na Klinike úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice Bratislava. Špeciálne skrutky už implantoval viac než 70 pacientom. "Je to revolučná metóda v oblasti implantácie, osteosyntézy (chirurgické spájanie úlomkov kostí , pozn. red.) a úrazovej chirurgie," povedal o materiáloch.

Hoci tento zákrok zdravotné poisťovne preplácajú v plnej sume, na Slovensku sa nevyužíva v takej miere, ako by sa mohol. Dečo za tým vidí istú mieru nedôvery zo strany odbornej verejnosti. "V medicíne, ako aj v iných odboroch, funguje určitý druh konzervativizmu a veľmi ťažko sa z toho ustupuje."

To, že po vložení implantátu nenastali u žiadneho pacienta akékoľvek komplikácie, Dečo odôvodňuje tým, že materiál je "telu vlastný" a nemôžu tak vzniknúť žiadne zápaly. Navyše, vďaka tomu, že sa v tele úplne rozkladá, nehrozí vznik cýst. "Ak by ste urobili röntgen po dvoch rokoch, nespoznáte operovanú a neoperovanú kosť," uviedol.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok