Szalay o víruse HPV a prevencii: Šíria sa antivaxerské hoaxy, pediatri neočkujú deti

ta3/Alžbeta Múcsková
14.3.2023 00:00

Regióny Slovenska sa pridávajú k boju proti rakovine, ktorú spôsobuje HPV vírus. Očkovanie proti HPV vírusu už takmer rok preplácajú zdravotné poisťovne. O tom, prečo je vakcinácia dôležitá a ako proti rakovine bojujú samosprávy, odpovedal riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja doktor Tomáš Szalay.

Szalay o víruse HPV a prevencii: Šíria sa antivaxerské hoaxy, pediatri neočkujú deti
ta3

V rozhovore sa dozviete:

  • čo je to HPV vírus,
  • prečo by rodičia mali dať svoje deti zaočkovať,
  • v akom veku sa majú deti očkovať proti HPV,
  • ako sa vyhnúť nákaze týmto vírusom,
  • aký vplyv má preplácanie vakcíny poisťovňami na zaočkovanosť Slovákov,
  • čo robia samosprávy pre to, aby šírili v tomto smere osvetu.

Ako by ste laicky vysvetlili, čo je to vírus HPV a prečo je pre nás nebezpečný?

Vírus HPV, teda ľudský papilomavírus, má stovky rôznych podtypov podobných vírusov, ktoré najčastejšie spôsobujú bradavice. Tieto bradavice, teda kožné vyrážky a zmeny, môžu v niektorých prípadoch prerásť do rakovinového bujnenia, najmä na niektorých slizniciach, ako napríklad na krčku maternice. Z tých stoviek typov HPV vírusov sa s rakovinou spája iba niekoľko. Proti tým najčastejšie onkogénne vystupujúcim podtypom vytvorili vakcínu, ktorá chráni človeka pred infikovaním.

Vírus sa nachádza všade okolo nás. Nemusí sa prenášať iba sexuálne, aj keď to je najčastejšie. Človek sa môže nakaziť aj v električke, keď sa chytí madla, alebo na plavárni, keď použije kamarátov uterák, alebo ide bez šľapiek do spoločných spŕch.

Doba antivaxerských hoaxov

Celkový záujem dať svoje deti zaočkovať na Slovensku klesol. Záujem o očkovanie konkrétne proti vírusu HPV však narástol. Prečo je dôležité, aby sme boli zaočkovaní a dali zaočkovať svoje deti?

Žijeme ťažkú dobu, čo sa týka šírenia konšpiračných teórií a antivaxerských hoaxov. Pri povinných očkovaniach prebieha pozvoľný pokles zaočkovanosti, niekde až pod hladinu kolektívnej imunity. Som rád, že pri HPV je to naopak. Stále máme však pomerne nízku mieru zaočkovanosti v porovnaní s inými krajinami. Ak dôjde k očkovaniu proti HPV včas, teda v raných tínedžerských rokoch, tak je vakcína plne hradená a je veľká šanca, že predídeme infekcii vírusom a zabránime rakovinovému bujneniu, ktoré spôsobuje.

Každý rok ochorie 600 žien na rakovinu krčka maternice. Sú stresované vyšetreniami, liečbou, chirurgickými zákrokmi, chemoterapiou a podobne. Z tých 600 žien vyše 200 zomrie. Ochorenie je plne preventabilné a je aj včas diagnostikovateľné, pokiaľ chodia na preventívne prehliadky. To, že sa dá niekto zaočkovať proti HPV neznamená, že už potom nemusí chodiť na prehliadky.

Ak sa prehliadka vykoná poctivo, ochorenie sa dá zachytiť ešte v začiatočnom štádiu, keďže sa vyvíja veľmi pomaly. Dá sa teda zasiahnuť ešte skôr, než sa žena dostane do situácie, keď je liečba už drahá, náročná a možno aj nemožná. Napriek tomu máme takéto čísla. Prečo sa majú ľudia dať zaočkovať? Krajiny, ktoré zaviedli očkovanie proti HPV dávnejšie a viac ho presadzovali, ako napríklad Austrália alebo Dánsko, majú veľmi vysokú mieru preočkovanosti, teda vyše 80 percent, a začínajú byť svedkami poklesu výskytu rakoviny krčka maternice.

Nie je to však iba rakovina krčku maternice, teda čisto ženská diagnóza. HPV vírus ohrozuje aj mužov. Ak odhliadnem od relatívne zriedkavej diagnózy rakoviny penisu, tak existuje ešte riziko výskytu rakoviny konečníka, krku a ústnej dutiny. Keď sa spočíta objem rakoviny spôsobenej vírusom HPV u žien a porovná sa s objemom rakoviny z HPV u mužov, sú to porovnateľné skupiny. Nie je to teda iba očkovanie proti rakovine krčka maternice, je aj pre chlapcov proti iným typom rakoviny a, samozrejme, proti prenosu infekcie na svojho partnera.

Najmä pandémia Covid-19 ukázala, že nie každý človek je za očkovanie. Aké riziká so sebou nesie rozhodnutie rodičov nedať svoje deti zaočkovať proti HPV vírusu?

Na rozdiel od tých, ktoré sme už spomínali skôr, je to nepovinné očkovanie, ktoré je v jednej vekovej skupine 12 až 13 rokov hradené poisťovňami. Ak ich zaočkujú, okrem iného aj ušetria. Ak tak nespravia, neposkytnú svojmu dieťaťu ochranu pred onkologickým ochorením, ktorému sa dá efektívne vyhnúť. S týmto budú musieť ďalej žiť a môžu len dúfať, že ich dcéra alebo partnerka ich syna nebude patriť medzi tých šesťsto nešťastných žien, ktoré každoročne zistia tragickú diagnózu. 

Vo všetkých typoch prieskumov verejnej mienky ľudia hovoria, že zdravie je to najcennejšie, čo máme, a treba si ho chrániť. Keď však príde na lámanie chleba a niečo pre to treba naozaj urobiť, tak sa dostávame do situácie, kedy riešime takéto otázky. Je to ale efektívne očkovanie, predchádza rakovinovému bujneniu a je na rodičoch a ich zodpovednosti, čo zo svojich detí chcú mať a či ich chcú mať zdravé. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok