Biele oblečenie či sex iba raz za mesiac. Čím sa vyznačujú rôzne kulty a sekty na Slovensku?

ta3/Alžbeta Múcsková
19.3.2023 00:00

I keď sa môže zdať, že kulty a sekty sa spájajú najmä so zahraničím, máme ich aj na Slovensku. Nedá sa určiť ich presný počet, keďže sa zvyknú schovávať za občianske združenia a ich praktiky či charakter sú pred verejnosťou skryté. Niektoré sa dokonca oficiálne zaregistrovali ako cirkev alebo náboženská skupina. Je ťažké ich odlíšiť a tak nepadnúť do pasce manipulačných siekt a kultov.

Biele oblečenie či sex iba raz za mesiac. Čím sa vyznačujú rôzne kulty a sekty na Slovensku?
Profimedia

Útek je len začiatok

Keď sa ľuďom podarí zo sekty či kultu dostať, nastáva pre nich dlhý proces liečenia sa a začleňovania sa do každodenného života v reálnom svete. Bývalí členovia trpia fyzickými i psychickými problémami, pričom tie fyzické často vznikajú vplyvom stresu. Okrem toho môžu trpieť rôznymi ochoreniami, ktoré počas svojho členstva neriešili s lekármi, ale prostredníctvom modlitieb. "Zdravie je vo väčšine siekt poslednou vecou, o ktorú sa treba starať. Mnoho bývalých členov odchádza zo sekty bez zdravotnej starostlivosti a poistenia," píše združenie.

Popri tom majú problémy s medziľudskými vzťahmi a v socializácii. Nemusia vedieť rozoznať ľudí, ktorí sa s nimi chcú priateliť a ľudí, ktorí im chcú ublížiť, pretože sú poznačení dlhoročnou manipuláciou. Taktiež prežívajú smútok, hnev, strach a silný pocit viny.

Pohľad religionistov

Vedci v oblasti religionistiky sa na dané náboženské spoločenstvá dívajú úplne inak. Pojmy sekta či kult odmietajú, keďže podľa nich pôsobia znevažujúco a vyjadrujú isté negatívne citové zafarbenie. Taktiež ich nespájajú a nezamieňajú, ako je to v spoločnosti bežné.

"Kult je súčasťou prakticky každého náboženstva, takže tento pojem vyhradený pre nejakú náboženskú minoritu ako celok je dehonestujúci. Sekta je zase odštiepená časť akéhokoľvek náboženstva. Keďže však takmer všetky podstúpili veľmi zložité historické delenia, je nevhodné používať takýto pojem pre niektoré a iné nie," vysvetlil pre ta3 Vedúci Katedry porovnávacej religionistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Milan Kováč. "Religionistika preto nepozná "sektárstvo" ani neštuduje sekty, ale nové náboženské hnutia," dodal.

Kováč upozornil na to, že ústava zaručuje v Slovenskej republike úplnú slobodu náboženského vyznania, a tak tieto spoločenstvá nemožno nahlasovať či ich diskriminovať. "Pokiaľ ide o svojprávneho jednotlivca, ktorý slobodne realizuje svoje náboženské presvedčenie, nikto nemá právo ho škandalizovať," uviedol. Ak s týmto rozhodnutím nesúhlasia jeho blízke osoby, odporúča im otvorenú diskusiu namiesto paniky a odsudzovania.

Vedci z oblasti religionistiky tak sekty či kulty neodsudzujú a stavajú sa k nim ako ku ktorýmkoľvek iným náboženským skupinám. "Žiaľ, na Slovensku sa verejný priestor v tomto smere nekultivuje, ale až príliš často sa necháva priestor pre rôznych "sektobijcov", ktorí najčastejšie vychádzajú z veľmi konzervatívneho prostredia, ktoré má tendenciu prenasledovať menšiny ako také,povedal. Zdôraznil však, že úlohou religionistiky je študovať náboženstvá celého sveta. Pokiaľ ide o nové náboženské hnutia, tak ich tiež predovšetkým skúma a nie posudzuje.

O konkrétnych kultoch a sektách, ktoré pôsobia na Slovensku, sa dočítate na ďalších stranách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok