Biele oblečenie či sex iba raz za mesiac. Čím sa vyznačujú rôzne kulty a sekty na Slovensku?

ta3/Alžbeta Múcsková
19.3.2023 00:00

I keď sa môže zdať, že kulty a sekty sa spájajú najmä so zahraničím, máme ich aj na Slovensku. Nedá sa určiť ich presný počet, keďže sa zvyknú schovávať za občianske združenia a ich praktiky či charakter sú pred verejnosťou skryté. Niektoré sa dokonca oficiálne zaregistrovali ako cirkev alebo náboženská skupina. Je ťažké ich odlíšiť a tak nepadnúť do pasce manipulačných siekt a kultov.

Biele oblečenie či sex iba raz za mesiac. Čím sa vyznačujú rôzne kulty a sekty na Slovensku?
Profimedia

Kulty a sekty na Slovensku

Na Slovensku majú najväčší počet členov skupiny Moonova sekta - Cirkev zjednotenia, Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia, Sahadža Joga a Sri Chinmoy. Okrem nich sa u nás objavujú aj iné sekty, ktoré sa k nám dostali zo zahraničia, napríklad sekta Hare Krišna či Scientologická cirkev. Vladimír Lichner vo svojej vedeckej monografii z roku 2020 popísal nasledovné znaky jednotlivých kultov a siekt.

Svedkovia Jehovovi

Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia je pravdepodobne najznámejším kultom na Slovensku. V 19. storočí sa odčlenila od protestantsko-luteránskeho smeru ako jeho denominácia. Charakterizuje ich vierouka, šírenie Božieho slova a očakávanie Súdneho dňa. Taktiež jej členovia neoslavujú narodeniny, Vianoce ani Veľkú noc, nesmú vziať do ruky zbraň, voliť, či vyjadriť príslušnosť k nejakej zástave alebo krajine. Okrem toho neprijmú transfúziu krvi a to ani v ohrození života.

"Ich chápanie Biblie zachádza až do extrémov. V niektorých žalmoch sa píše, že nesmú prijať cudziu krv do svojho tela, a tak odmietajú transfúzie. Taktiež je tam pasáž o šírení osvety, ktorou sa tiež striktne riadia," uviedol v rozhovore pre ta3 Pavol Roman, ktorý bol vychovávaný v rodine Jehovových svedkov.

Scientologická cirkev

Scientologická cirkev pochádza z USA, kde vznikla v 50. rokoch 20. storočia. Ako píše Michaela Moravčíková z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví v diele Sekty, kulty a nová religiozita v pluralitnej spoločnosti, jej zakladateľom bol Lafayette Ronald Hubbard, ktorého spisy, prednášky a výskumy tvoria gro učenia tejto skupiny. Z USA sa rozšírila do takmer všetkých krajín sveta.

Scientológovia pôsobia na Slovensku formálne pod občianskym združením. Prvou oficiálnou organizáciou bolo Dianetické centrum v Leviciach, ktoré vzniklo v roku 2000. Slovensko tieto skupiny zaraďuje medzi pseudonáboženské zoskupenia a sekty. Scientologická cirkev sa spája taktiež s mnohými svetovými celebritami a vplyvnými osobnosťami, ktoré sa otvorene priznali k členstvu.

Sri Chinmoy

Sekta Sri Chinmoy získala pomenovanie po indickom duchovnom učiteľovi Chinmoy Kumar Ghosovi. Vychádza z hinduistického náboženstva a verí v nadpozemskú bytosť, ktorú nazývajú Najvyšším (Supreme).

Členovia sekty musia nosiť výhradne biele oblečenie, zriekajú sa sexuálneho života, nesmú sa nachádzať v uzavretom priestore s opačným pohlavím a musia byť oddaný svojmu učiteľovi. Učiteľ Sri Chinmoy neraz navštívil svojich nasledovníkov aj na Slovensku.

Moonova sekta - Cirkev zjednotenia 

Moonovu sektu - Cirkev zjednotenia založil juhokórejský vodca San Myung Moon. Sekta je odvodená z kresťanského náboženstva. Učenie však jej členovia nenachádzajú v Biblii, ale v diele Boží princíp, ktoré vodca napísal. Na Slovensku sa dostala do povedomia po roku 1989.

Moonova sekta určuje, koho môžu jej členovia milovať. Vyberá im vhodných životných partnerov, ktorých nikdy pred tým nestretli. Do manželstva vstupujú následne vybrané páry hromadne. Prvé tri roky spolu nemôžu novomanželia zdieľať nič intímne a nemôžu viesť sexuálny život.

Hare Krišna

Medzinárodná spoločnosť pre Krišnovo vedomie vznikla v roku 1965. Je odvodená, rovnako ako Sri Chinmoy, z hinduizmu a jej zakladateľom bol Abhay Charan De. Známi sú najmä svojimi sprievodmi po meste, pri ktorých sú odetí do habitov oranžovej farby, spievajú a bubnujú. Na Slovensku taktiež prevádzkujú viaceré vegetariánske reštaurácie.

Sekta vyžaduje od svojich členov, aby 1728-krát denne odriekali 16-slovnú mantru, čo im zaberie približne päť hodín. Musia sa vyhýbať omamným látkam a hazardným hrám. Nesmú jesť mäso, ryby ani vajíčka. Sexuálny život je dovolený iba manželským párom, a to nanajvýš raz do mesiaca. Pred samotným aktom však musia 50-krát odriekať modlitby spojené s modlitebnými korálikmi. V spoločnosti platí, že muži sú nadradení ženám. Pred návratom do chrámu sa členovia musia vždy osprchovať. Mimo duchovnej činnosti musia cez deň tvrdo pracovať a spánok majú dovolený iba od 10. hodiny večer do 3. hodiny ráno.

Medzi ďalšie sekty a kulty, ktoré na Slovensku možno nájsť, patrí sekta Božie deti, Satanisti, Anjeli svetla, Nebeská brána, Mormoni – stúpenci Cirkvi Ježiša Krista neskorších dní a ďalšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok