Pentagón zverejnil video, ktoré zachytáva incident s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom

TA3 ČTK
16.3.2023 12:07

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok zverejnilo video, ktoré zachytáva, ako sa ruské vojenské lietadlo priblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidieť poškodená vrtuľa dronu. Americká armáda oznámila, že sa ruské stíhacie lietadlo v utorok zrazilo s americkým prieskumným dronom a zasiahlo jeho vrtuľu.

Bezpilotné lietadlo, ktoré stíhačka podľa USA predtým poliala palivom, bolo v dôsledku zrážky zničené a zrútilo sa do Čierneho mora. Rusko zrážku poprelo. Odtajnené video je dlhé približne 40 sekúnd a americká armáda ho zostrihala kvôli dĺžke. Zábery sú ale podľa Pentagonu v chronologickom poradí. Je na ňom vidieť, ako sa ruské stíhacie lietadlo Su-27 blíži k zadnej časti dronu MQ-9 Reaper a pri prelete začína vypúšťať palivo, uviedol Pentagón. Rusko odmieta tvrdenie Spojených štátov, že jej lietadlo pri incidente konalo bezohľadne, nebezpečne a neprofesionálne.

Americký predstaviteľ, ktorý hovoril s novinármi agentúry Reuters pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že v blízkosti miesta, kde sa zrútil americký dron, boli videné ruské lode, ale trosky dronu zrejme nevyzdvihli. Či sú tieto plavidlá stále v oblasti, nie je jasné. Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev v stredu uviedol, že sa Rusko pokúsi trosky dronu z Čierneho mora vyzdvihnúť.

Akékoľvek pokusy dron vyzdvihnúť budú ťažké vzhľadom na hĺbku mora v mieste dopadu, ktorá sa odhaduje na 1200 až 1500 metrov, uviedol Washington. Doplnil však, že boli podniknuté kroky, ktoré zaistia, aby nebolo z trosiek dronu možné získať akékoľvek citlivé informácie.

Minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley v stredu hovorili so svojimi ruskými náprotivkami Sergejom Šojguom a Valerijom Gerasimovom. Incident v súvislosti s pokračujúcou ruskou vojnou proti Ukrajine zintenzívnil obavy z priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, čo dokladá aj skutočnosť, ako rýchlo bolo medzi Washingtonom a Moskvou nadviazané telefonické spojenie, napísala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok