Migom dáme definitívne zbohom. Čím sú špecifické a akú úlohu zohrajú na Ukrajine?

ta3/Henrieta Mihalková
17.3.2023 20:00

Je rozhodnuté. Po týždňoch špekulácií, či slovenské stíhačky MiG-29 pomôžu Ukrajincom na fronte, padlo v piatok na rokovaní vlády finálne stanovisko. Slovensko svojmu východnému susedovi pošle 13 kusov stíhacích lietadiel. Čím sú špecifické a akú úlohu môžu zohrať vo vojne na Ukrajine?

Migom dáme definitívne zbohom. Čím sú špecifické a akú úlohu zohrajú na Ukrajine?
Profimedia

O darovaní slovenských stíhačiek Ukrajine, ktorú vojensky zasiahla Ruská federácia, sa hovorilo už dlhšie. Intenzívnejšie sa začal ich presun spomínať po tom, ako na konci augusta 2022 dolietali. Vzdušný priestor Slovenska chránia od septembra spojenci NATO z Poľska a Česka. Verejnosť sa s migmi rozlúčila na leteckých dňoch SIAF na Letisku v Kuchyni. Tentokrát to už bude nadobro.

Slovensko ich odovzdaním podľa dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa neobíde zle. Za stíhačky, ktoré si verejnosť nanajvýš spájala s pojmami supersonický tresk alebo zlý technický stav, zinkasujeme kompenzáciu za stovky miliónov. "Celkovo hovoríme o náhrade za tieto systémy vo výške 900 miliónov dolárov," uviedol Naď v piatok po rokovaní vlády na tlačovej konferencii.

Na čo ich využijú Ukrajinci

Skúsenosť so stíhačkami MiG-29 (pozn. red. podľa mien Mikojan-Gurevič) Ukrajinci majú, dodatočné stroje by vedeli podľa generála vo výslužbe Pavla Macka využiť na viacero úloh. Napríklad na priamu leteckú podporu pozemných operácií, ale aj proti ruským stíhacím bombardérom a bojovým vrtuľníkom. Využiť by ich vedeli aj na boj s dronmi.

"Používať veľmi drahé rakety ťažkého protivzdušného systému obrany štátu na drony, ktoré stoja 20-tisíc, a ktoré ohrozujú celé územie Ukrajiny, je neefektívne. Rusko sa tým snaží vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu. Stíhačky MiG-29 by ju posilnili, pretože vedia zasahovať proti pomalšie letiacim vzdušným cieľom," vysvetlil Macko pre ta3.

MiG-29 majú premiéru na bojisku už dávno za sebou. V Sovietskom zväze ich vyvinuli v 70. rokoch, prvý let absolvovali 6. októbra 1977. Rusi ich nasadili v prvej aj v druhej čečenskej vojne, v Sýrii, ale aj vo vojne v Perzskom zálive. "Slúžili tam ako prostriedok na strane irackých vzdušných síl. V Sýrii dokonca dochádzalo ku kontaktu západných strojov s týmito stíhačkami. Nie je to neznámy typ. Rusi ich exportovali do veľkej časti sveta," pripomenul. 

Preprava na Ukrajinu

Slovensko prišlo k migom pri delení spoločného majetku po rozdelení Česko-Slovenska. Pôvodných 10 Migov postupne doplnilo 14 ďalších, slovenské letectvo tak celkovo malo 24 strojov sovietskej výroby. Niektoré z nich prešli modernizáciou, a to aj v dôsledku vstupu Slovenska do Aliancie. Migy bolo potrebné vybaviť systémami, ktoré budú kompatibilné s NATO. Bezpečnosť slovenského neba bola navyše roky v rukách ruských technikov, ktorí sa o ne starali na Sliači.

Podľa Macka si treba uvedomiť, že nie všetky migy, ktoré sme zdelili, sú bojaschopné a letuschopné. Ešte pred odovzdávkou sa z nich musia demontovať tie prostriedky, ktoré sú utajovanými zariadeniami NATO. Ukrajinci si podľa jeho slov budú musieť do nich namontovať svoje vlastné zariadenia. Myslí si, že aj napriek stavu stíhačiek sa časť migov na Ukrajinu dopraví letecky

"Teoreticky by časť stíhačiek mohla aj preletieť na najbližšie ukrajinské letisko alebo do prihraničnej oblasti, odkiaľ by si ich Ukrajinci prevzali. Veľká časť sa však zrejme prepraví po zemi," povedal v stredu pre ta3.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok