Migom dáme definitívne zbohom. Čím sú špecifické a akú úlohu zohrajú na Ukrajine?

ta3/Henrieta Mihalková
17.3.2023 20:00

Je rozhodnuté. Po týždňoch špekulácií, či slovenské stíhačky MiG-29 pomôžu Ukrajincom na fronte, padlo v piatok na rokovaní vlády finálne stanovisko. Slovensko svojmu východnému susedovi pošle 13 kusov stíhacích lietadiel. Čím sú špecifické a akú úlohu môžu zohrať vo vojne na Ukrajine?

Migom dáme definitívne zbohom. Čím sú špecifické a akú úlohu zohrajú na Ukrajine?
Profimedia

Časť ukrajinskej techniky sa opravuje na východe Slovenska, v prípade stíhačiek MiG-29 je to podľa Macka vysoko nepravdepodobné. 

"Stíhačky sme museli uzemniť najmä preto, že ich nedokážeme opravovať. Dokázali sme na nich vykonávať základnú údržbu a niektoré blokové výmeny vo vojenskom opravárenskom podniku v Leteckých opravovniach v Trenčíne. Na to sme mali aj certifikáty," pripomenul s tým, že stroje si zrejme bude Ukrajina rekonštruovať sama. Zahraničným kandidátom na opravy by sa však mohlo stať Poľsko alebo aj Bulharsko.

MiG-29 a F-16

Kondícia migov bola už dlhšie alarmujúca, aj preto za ne vláda v roku 2018 objednala náhradu. "Odparkované" stroje má nahradiť 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 - prvé mali pôvodne prísť už tento rok, no pre nedostatok čipov vo svete a v dôsledku pandémie sa ich príchod oneskoril. 

"Prvé dva kusy budú vyrobené v priebehu tohto roka. Prvý kus by mohol mať prvý zálet na konci leta v USA," potvrdil v piatok Naď. Následne zostanú na území USA na výcvik pilotov a servisného personálu. Naď predpokladá, že prvé štyri kusy by na Slovensko mohli doraziť v prvej polovici roka 2024.

Práce na Letisku Sliač, ktoré by sa mohlo stať domovom F-16 budúci rok, už prebiehajú. Robí na nich tím medzinárodných aj slovenských odborníkov. Celkové náklady na rekonštrukciu a modernizáciu by mohli vyjsť podľa Naďa na 150 miliónov eur. Plánom B by mohlo byť zabezpečiť dočasne iné letisko na Slovensku a plánom C "parkovať" F-16 v Poľsku.

V prípade MiG-29 a F-16 ide o úplne inú generáciu stíhačiek. Ako Macko vysvetlil, F-16 majú elektroniku a avioniku podobnú tým, ktorá je v najmodernejších stíhačkách americkej výroby F-35 Lightining II. F-16 dokáže podľa Macka byť nielen bojovým strojom a strojom vybaveným raketami dlhšieho doletu typu vzduch-vzduch, ale aj letiacim riadiacim centrom. Má podstatne silnejšie komunikačné zariadenia a silnejšie radary. 

"Inými slovami - ďalej dovidí, dokáže riadiť vzdušný boj, a dokonca aj prijímať informácie z pozemných senzorov a spätne koordinovať vzdušno-pozemné operácie. F-16 je z tohto pohľadu úplne iná kategória strojov, aj generačne, aj svojím vybavením ako MiG-29," uviedol Macko.

MiG-29 bolo frontové stíhacie lietadlo určené predovšetkým na vzdušné súboje a sekundárne na podporu pozemných bojov, teda na útoky zo vzduchu na pozemné ciele. "Primárne to bol stroj na vybudovanie lokálnej vzdušnej nadvlády v tom priestore bojov," vysvetlil. Rýchlosť nie je podľa Macka taká podstatná, dôležitejšie je to, ako ďaleko dovidia radary, a ako ďaleko dokážu zamieriť paľbu.

Rozhovor s generálom Pavlom Mackom, 
ktorý sme nakrútili 15. marca, si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok