F-22 prvýkrát na Slovensku a posledný prelet migov. Pozrite si stroje, ktoré zabávali návštevníkov na leteckých dňoch SIAF

TA3/Soňa Búranová, Dominik Pálka TASR
27.8.2022 07:35

Na letisku Kuchyňa v Malackách otvorili v sobotu 11. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF. Podujatie odštartovali prelety viacerých strojov našich vzdušných síl a letky ministerstva vnútra. Následne sa predstavilo viacero unikátnych strojov. Letecké dni pokračovali aj v nedeľu.

"Verím, že si to spoločne užijeme, že nám aj počasie bude priať a že tieto dva dni budú veľkou oslavou letectva a záujmu o túto oblasť," uviedol minister obrany a ocenil vysokú účasť ľudí, ktorí ani napriek pandémii nestratili záujem o toto podujatie. Poďakoval sa Slovenskej leteckej agentúre a riaditeľovi SIAF-u Hubertovi Štoksovi za organizáciu podujatia a tiež ľuďom z rezortu obrany a zo vzdušných síl. Rovnako vyzdvihol plánovanú rozlúčku so stíhačkami Mig-29.

"Medzinárodné letecké dni SIAF sa už stali tradíciou. O veľkosti podujatia svedčí aj to, že každoročne sem prichádza najnovšia technika a elitní letci z rôznych krajín, aby na oblohe predviedli svoje impozantné schopnosti," skonštatoval šéf parlamentu Kollár. Pripomenul, že lietanie nebolo vždy samozrejmosťou a poukázal na vývoj letectva. Ocenil prácu pilotov a poďakoval sa im nielen za uľahčenie cestovania, ale aj za ochranu nášho vzdušného priestoru.

Príchod predsedu parlamentu Borisa Kollára a ministra obrany Jaroslava Naďa: 

Rovnako ako minister obrany, aj Kollár vyzdvihol plánovanú rozlúčku so stíhačkami Mig-29, ktoré na SIAF-e preletia posledný raz. Účastníkom podujatia zaželal, aby si naplno užili mimoriadnu leteckú udalosť a odniesli si množstvo zážitkov.

Na otváracom ceremoniáli na SIAF-e sa zúčastnili okrem predsedu NR SR a ministra obrany aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), členovia diplomatických zborov, zahraniční hostia, poslanci NR SR, štátni tajomníci rezortov diplomacie, obrany, vnútra a dopravy, príslušníci Ozbrojených síl SR na čele s náčelníkom generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom, veliteľ vzdušných síl SR Róbert Tóth a predstavitelia samospráv.

Predstavenie Flying Bulls

Letecké akrobatické kúsky predviedli aj piloti z Flying Bulls. "Lietajúci býci" sú český akrobatický tím, ktorý lieta so štyrmi lietadlami XtremeAir Sbach 342, natretými vo farbách ich sponzora, energetického nápoja Red Bull. Všetky lietadlá používajú generátory bieleho dymu.

Pozrite si stroje, ktoré sa predstavili

Sýstém Patriot

Patriot je protivzdušný raketový systém dlhého doletu. Systém vyvinula americká spoločnosť Raytheon.

P-51 Mustang

Je americké jednomiestne jednomotorové stíhacie lietadlo dlhého doletu, ktoré bolo používané hlavne počas druhej svetovej vojny. Išlo o jeden z najúspešnejších typov stíhacích lietadiel. 

F-22 Raptor prvýkrát na Slovensku

F-22 Raptor je americké stíhacie lietadlo používajúce technológiu stealth. Raptor bol vyvíjaný na vybojovanie nadvlády vo vzduchu, ale je schopný aj útokov na pozemné ciele, elektronický boj a špionážne misie. Americké letectvo považuje F-22 Raptor za základný prvok svojej bojovej sily.

Prúdové lietadlo Fokker 100

Fokker 100 je prúdové dopravné lietadlo, ktoré Je určené na vykonávanie krátkych a stredne dlhých letov. Jeho kapacita je 107 pasažierov.

Veľkým lákadlom je aj Airbus A400M

Na Letisku Kuchyňa pristál jeden z veľkých ťahákov Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022, obrovské transportné letadlo Airbus A400M, nazývané Atlas, ktoré je vo výzbroji vzdušných síl Spolkovej republiky Nemecko. Ta3 mala možnosť nahliadnuť aj do interiéru tohto kolosu, dlhého vyše 45 metrov, s rozpätím krídel vyše 42 metrov a schopného prevážať náklad s maximálnou hmotnosťou 37 ton.  

Vrtuľníky Mi-171 a Mi-24

Mi-171 je ruský dvojmotorový vrtuľník s päťlistým hlavným rotorom pre civilné a vojenské využitie, odvodený od úspešného typu Mil Mi-8. Mi-24 je taktiež viacúčelový bojový vrtuľník sovietskej výroby používaný na priamu podporu pozemných vojsk.

Nechýbala ani technika Ozbrojených síl Slovenskej republiky:

Ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky prevezmú po uzemnení stíhacích lietadiel MiG-29 Česká republika a Poľsko. Dohodu o tzv. air policingu podpísali minister obrany SR Jaroslav Naď, česká šéfka rezortu Jana Černochová a poľský minister Mariusz Blaszczak v sobotu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa. 

Takto vyzerá poľská F-16, ktorá bude brániť vzdušný priestor Slovenska.

F-16 Fighting Falcon je jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo pôvodne vyvinuté spoločnosťou General Dynamics pre letectvo Spojených štátov amerických. Navrhnutý ako denná stíhačka vzdušnej prevahy sa vyvinul do úspešného viacúčelového lietadla do každého počasia.

Pohľad na SIAF 2022 z diaľky.

SIAF 2022 TA3 / Soňa Búranová

V rámci ankety Zlaté krídla si počas piatkového galavečera prevzali ocenenie významné osobnosti letectva, ako aj projekty či inštitúcie, ktoré zviditeľňujú a formujú slovenské letectvo. Slávnostné odovzdávanie sa konalo na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022.

České letectvo nebude kvôli ostrahe slovenského neba vyčleňovať lietadlá navyše. Aj naďalej budú neustále držať pohotovosť dva stíhacie lietadlá Gripen a ďalšie bude v zálohe. Keby gripeny museli zasahovať až vo východnej časti Slovenska, použili by prídavné nádrže, prípadne by tankovali za letu. Armáda to dnes uviedla na svojom webe www.army.cz.

Výrobca lietadiel Aero Vodochody dnes uzavrel dohodu o strategickej spolupráci so štátnou slovenskou firmou Leteckej opravovne Trenčín (LOTN), ktorá sa týka okrem iného výroby časti strojov L-39NG na Slovensku. Povedal to prezident a výkonný riaditeľ Aera Viktor Sotona.

Slovenské Migy to majú spočítané. Od pondelka definitívne zostanú na zemi. Náš vzdušný priestor budú chrániť piloti z Česka a Poľska, čo ministri potvrdili deklaráciou. Ruské stíhačky so slovenským znakom sa naposledy v plnej paráde predviedli na leteckých dňoch SIAF 2022. V hre je stále možnosť, že skončia na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok