Super recepty, čo s prezretými banánmi: Už nevyhodíte ani jeden

TA3/zm
5.10.2022 16:00

Nakúpite banány, ale po pár dňoch, keď sa nestihnú zjesť, začnú hnednúť. Nevyzerajú tak lákavo a, popravde, už ani tak nechutia. Ale stále je množstvo možností, ako ich spotrebovať.

Super recepty, čo s prezretými banánmi: Už nevyhodíte ani jeden
Pexels

Banány sú plné vitamínov a vlákniny, a tak by bola škoda vyhadzovať ich len preto, že prezreli a zhnedli. Ešte sa dajú využiť a spôsobov je viac než si viete predstaviť.

Banánové café mokka

Nie je to smoothie, nieje to káva. Z banánov si však môžete pripraviť zaujímavý a chutný nápoj. Prezretý banán nechajte zamraziť. Potom ho hoďte do výkonného mixéra spolu s lyžičkou instantnej kávy, kakaa a všetko zalejete mliekom. Výsledkom je banánové mokka café.

Vegánska zmrzlina

Túto pochúťku poznajú najmä vegáni, ale nemusíte jesť výlučne rastlinnú stravu, aby ste si ju mohli dopriať. Príprava je rýchla a jednoduchá. Rozmixujte prezreté banány s ľubovoľným orechovým maslom, napríklad arašidovým alebo kešu. Zamrazte a pochúťka je na svete.

Fitness lievance

Zrelé banány sú výborne aj na prípravu lievancov, ktoré majú mnoho prívlastkov. Sú fitness, sú zdravé, sú bezlepkové. K popučenému banánu stačí pridať vajíčko a ovsené vločky. Vzniknutú zmes tvarujte v podobe lievancov a opekajte na panvici. Podávať môžete s gréckym jogurtom a ovocím.

Banánový chlieb    

Najmä v Amerike je tento recept veľmi obľúbený. Stačí zrelý banán, vajíčko, múka, maslo, mlieko, vanilka, cukor, vlašské orechy a kypriaci prášok. Zadajte do vyhľadávača a nájdete množstvo receptov, ako si banánový chlebík pripraviť.

Banánové sušienky či muffiny

Princíp prípravy koláčikov, ktorých základ je banánový, je veľmi podobný ako pri lievancoch alebo chlebe. Nemusíte skúšať jeden konkrétny recept, stačí vám poznať pravidlo, že banán nahrádza vo veľkej miere múku a cukor, cesto spojí a osladí, takže nezdravých ingrediencií ide do takýchto receptov minimum. Opäť skúste pohľadať na internete, ak vás to zaujalo.

Pečené smores

Tento recept rozhodne pripravte deťom. Ak je banán tesne pred vyhodením, ešte ho môžete spotrebovať na pečené smores. Nepočuli ste o tom? Stačí ovocie rozrezať, naplniť marshmallows a čokoládou, posypať semienkamim napríklad sezamovými alebo ľanovými, a nechať zapiecť. Mňam!

Banánový puding

Tento puding nebude z prášku, ale bude rovnako chutný a nadýchaný. Zrelý banán rozpučte, pridajte mlieko, vajce, kukuričný škrob, môžete dosladiť cukrom či medom, prípadne dochutiť vanilkou. Zmes povarte a podávajte s piškótami či ovocím.

Suflé z banánov

Zmes rozpučeného banánu, cukru a kukuričného škrobu povarte na masle. Potom pridajte citrónovú šťavu a rum. Po odstavení z ohňa vmiešajte žĺtky a sneh vyšľahaný z bielkov, preložte do misy a dajte zapiecť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok