Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov

ta3/Milan Špak
20.3.2023 00:00

Eduard Heger oznámil 6. marca neskoro večer svoj odchod z hnutia OĽANO. Nasledujúci deň predstavil nový projekt s názvom Demokrati. Počas tlačovej konferencie za ním stálo 15 ľudí. Pri niektorých ide o známe mená zo súčasnej vlády alebo parlamentných lavíc. Ďalší zase pôsobia v samosprávach. Kto sú členovia novej politickej strany?

Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov
TASR - Pavol Zachar

Ján Budaj 

Ďalším z ministrov súčasnej vlády, ktorý stál za Eduardom Hegerom počas predstavenia strany, bol šéf rezortu životného prostredia Ján Budaj. Ten bol jednou z tvárí Nežnej revolúcie. Spolu s hercom Milanom Kňažkom viedli dialóg s vtedajšou mocou.

V roku 1990 sa stal prvým predsedom hnutia Verejnosť proti násiliu aj podpredsedom vtedajšej Slovenskej národnej rady. V roku 1993 bol spoluzakladateľom Aliancie demokratov Slovenska. Po zlúčení s inými stranami vznikla Demokratická únia, ktorá sa pred voľbami v roku 1998 stala súčasťou Slovenskej demokratickej koalície. Po voľbách bol poslancom Národnej rady SR za SDK do roku 2002.

Do poslaneckých lavíc sa vrátil po voľbách v roku 2016. Ako predseda strany Zmena zdola kandidoval za hnutie OĽANO. Do parlamentu bol zvolený aj v roku 2020. Mandát si však neuplatňuje, keďže bol vymenovaný za ministra životného prostredia.

Začiatkom februára tohto roka sa v médiách objavili informácie o nájdení dokumentu, podľa ktorého Budaj podpísal spoluprácu s ŠtB. Štátnej bezpečnosti Budaj podľa vlastných slov nikdy nepodľahol. "Sľúbil som eštebákom spoluprácu, aby som ich oklamal, a nikdy som ju nenaplnil," povedal.

Karel Hirman 

V predsedníctve Demokratov bude aj súčasný minister hospodárstva Karel Hirman. Šéfom rezortu sa stal v septembri minulého roka po tom, čo z koalície odišla strana SaS. Na čele ministerstva nahradil predsedu liberálov Richarda Sulíka.

Predtým Hirman pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov viacerých slovenských energetických spoločností, ako aj v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre spadajúcej práve pod rezort hospodárstva, píše sa na oficiálnej stránke ministerstva. Má za sebou aj novinársku minulosť, bol reportérom pre Českú tiskovú kancelář či magazín Trend.

Bol poradcom pre energetiku bývalej premiérky Ivety Radičovej a exministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Pôsobil aj v tíme poradcov bývalého ukrajinského predsedu vlády Volodymyra Hrojsmana ako expert na energetiku.

Rastislav Káčer 

Kvarteto ministrov, ktorí sa pridali k Hegerovým Demokratom, uzatvára minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Rovnako ako Hirman, aj Káčer sa stal ministrom po odchode SaS z koalície. Jeho predchodcom bol Ivan Korčok.

Zaujímavé je, že Káčer chcel byť pôvodne lekárom, no na medicínu sa podľa vlastných slov nedostal z ideologických dôvodov. Neskôr vyštudoval organickú chémiu. K medzinárodným vzťahom sa dostal až po roku 1989. Po skončení štúdia na Ústave medzinárodných vzťahov Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave začal Káčer pracovať na rezorte diplomacie.

V rokoch 2003 až 2008 bol veľvyslancom Slovenskej republiky v Spojených štátoch. V rokoch 2013 až 2018 bol veľvyslancom v Budapešti a v rokoch 2020 až 2022 veľvyslancom v Prahe. Okrem toho pôsobil v rokoch 2001 až 2003 ako štátny tajomník na ministerstve obrany, kde bol súčasťou rokovaní o vstupe SR do NATO.

Andrej Stančík 

Jednou z tvárí Demokratov je aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík. Vyštudoval odbory energetická bezpečnosť a medzinárodné vzťahy na Masarykovej univerzite v Brne. V roku 2016 sa stal predsedom mládežníckej politickej organizácie Občiansko-demokratická mládež.

Do národnej rady kandidoval v roku 2020 za hnutie OĽANO. V parlamente pôsobil ako člen zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti. Poslancom bol do septembra 2022, keď na poste štátneho tajomníka rezortu diplomacie nahradil Martina Klusa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok