Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov

ta3/Milan Špak
20.3.2023 00:00

Eduard Heger oznámil 6. marca neskoro večer svoj odchod z hnutia OĽANO. Nasledujúci deň predstavil nový projekt s názvom Demokrati. Počas tlačovej konferencie za ním stálo 15 ľudí. Pri niektorých ide o známe mená zo súčasnej vlády alebo parlamentných lavíc. Ďalší zase pôsobia v samosprávach. Kto sú členovia novej politickej strany?

Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov
TASR - Pavol Zachar

Michal Kiča 

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča je absolventom práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Ako uvádza oficiálna stránka envirorezortu, počas svojej právnickej praxe poskytoval poradenstvo v konaniach pre mimovládne organizácie, ktoré sa zameriavajú na ochranu životného prostredia.

Na post štátneho tajomníka bol vymenovaný v júli 2020. Dovtedy na ministerstve pôsobil na poste generálneho riaditeľa sekcie legislatívy a práva.

Andrea Letanovská 

Jednou z podpredsedníčok strany je Andrea Letanovská. V roku 2020 kandidovala v parlamentných voľbách za stranu Za ľudí. Do Národnej rady SR sa neprekrúžkovala, no v júli 2020 sa stala poslankyňou ako náhradníčka za Vladimíra Ledeckého, ktorý sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Po tom, čo sa Ledecký rozhodol v marci 2021 opustiť post na ministerstve a vrátiť sa do parlamentu, Letanovskej mandát zanikol. Krátko na to oznámila svoj odchod zo Za ľudí a pridala sa do Spolu.

Počas pôsobenia v parlamente bola členkou výboru pre zdravotníctvo. Podieľala sa napríklad na rozšírení kompetencií študentov medicíny počas vypomáhania v testovacích centrách počas pandémie, spolu s ďalšími odborníkmi viedla verejnú diskusiu a iniciatívu, ktorá zabránila prijatiu návrhu zákona, ktorý mal sťažiť prístup žien k umelému prerušeniu tehotenstva, píše sa na stránke Modrej koalície. V súčasnosti je Letanovská primárkou Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave.

Andrea Cocherová 

Poslednou podpredsedníčkou Demokratov sa stala občianska aktivistka Andrea Cocherová. Pred voľbami v roku 2020 založila iniciatívu "NIE v našej krajine", ktorá stojí na odmietaní totalitnej ideológie a fašizmu. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stála pri zrode iniciatívy "Mier Ukrajine" a zapájala sa aj do iniciatívy "Kto pomôže Ukrajine".

"Rozhodnutie vstúpiť do politiky bolo tým najodvážnejším, aké som kedy urobila. Nemienim sa ďalej prizerať tomu, ako extrémistické, proruské a populistické strany deštruujú demokraciu a našu spoločnosť," okomentovala Cocherová svoj vstup do strany.

Kristián Čekovský 

Súčasťou predsedníctva je aj poslanec NR SR Kristián Čekovský, ktorý je absolventom štúdia žurnalistiky. Pôsobil ako reportér v RTVS. Bol súčasťou skupiny redaktorov, ktorí na jar roku 2018 nečakane dostali výpoveď.

V parlamentných voľbách v roku 2020 bol desiatkou na kandidátke OĽANO. V súčasnosti predsedá Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Na svojej oficiálnej stránke Čekovský uvádza, že medzi jeho najväčšie programové priority patria nezávislá RTVS, ochrana prírody a pomoc slabším.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok