Sme zameraní na seba a máme vysoké očakávania od partnera. Čo robiť, aby vzťah nestroskotal?

ta3/Aďka Cimmermanová
14.3.2023 10:49

Pandémia koronavírusu síce niektorých partnerov zblížila, mnohým však otvorila oči a zistili, že vlastne spolu nevedia fungovať. V neľahkej dobe zotrvávame naďalej pre energetickú krízu a finančné problémy v mnohých domácnostiach. Čo robiť, aby vzťah nestroskotal? Pýtali sme sa psychológa Petra Sunyíka.

Sme zameraní na seba a máme vysoké očakávania od partnera. Čo robiť, aby vzťah nestroskotal?
Profimedia

Súčasná kultúra zdôrazňuje individualitu, rýchlosť v zmysle "povedz všetko hneď, nečakaj na nič, buď sám sebou", uviedol v relácii Raňajky psychológ Peter Sunyík. Takýto spôsob komunikácie podľa neho skôr brzdí ako uľahčuje vytváranie harmonického vzťahu. K fungujúcemu vzťahu treba prejavovať viac trpezlivosti a prispôsobenia sa.

"Úspech vo vzťahu vedie cez obojsmernú komunikáciu," zdôraznil. Častokrát sa vo vzťahoch stáva, že ľudia nehovoria priamo a len naznačia, alebo nadhodia tému. Sme zameraní na to, čo potrebujeme, no netreba zabúdať, že vzťah je vzájomná záležitosť. Nemôžeme neustále očakávať niečo od svojho partner. Zodpovednosť je na obidvoch stranách. Každý vyjadrujeme svoju lásku iným spôsobom, pripomenul psychológ.

Koncepcia od Garyho Chapmana o Piatich jazykoch lásky hovorí o tom, že existuje minimálne päť spôsobov na to, ako môžem vyjadriť svoju lásku. Prvý spôsob sú dary. Druhým je zase uznanie - pochváliť a uznať partnera za to, čo robí. Medzi ďalšie patria intimita, spoločný čas a v neposlednom rade sú to skutky. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok