Nečakané zistenie: Ženy s hustým obočím sú pre mužov príťažlivejšie, tvrdia vedci

TA3/zm
21.2.2023 08:00

Kadečo podlieha trendom a rovnako je to s obočím. Kedysi sa nosilo vytrhané, s len dokreslenou čiarkou. Potom sa celé roky upravovalo na stále tenkú líniu, no v poslednej dobe je v kurze prirodzené až hrubé obočie. A to nedalo spávať ani vedcom, ktorý skúmali jeho vplyv na príťažlivosť žien.

Nečakané zistenie: Ženy s hustým obočím sú pre mužov príťažlivejšie, tvrdia vedci
Pexels

Páni z Oxfordu zrejme nemali na mysli obočie na Brežneva alebo po vzore Fridy Kahlo, no ukázalo sa, že husté obočie je pre mužov na ženách naozaj veľmi príťažlivé.  

Od tenkého po husté

Husté obočie bolo kedysi znakom mužnosti, preto sa celé roky ženy uchyľovali k jeho nadmernému trhaniu a vytváraniu tenkej línie, ktorá by ich od silnejšej polovice ľudstva odlišovala. No v posledných rokoch je trendom prirodzenosť a tá so sebou nesie aj husté obočie u žien. Tie dámy, ktorým nebolo nadelené od prírody, dokonca robia všetko preto, aby hustejšie a širšie ich obočie vyzeralo. A robia dobre, pretože podľa amerického výskumu má aj táto partia vplyv na atraktivitu.

Príťažlivosť

Husté a výrazné obočie u žien je znakom vyššej hladiny hormónov, ktoré v realite predstavujú aj sexuálnu náruživosť. Bez toho, aby o tom muži vedeli, prirodzený inštinkt ich k ženám so širším obočím ťahá. Aspoň to je zistenie oxfordských psychológov.

Výskum prebiehal na tisícke respondentov, ktorým vedci predložili fotografie rôznych žien. Páni neboli upozornení na to, aby sa sústredili na obočie. Mali skrátka hodnotiť atraktivitu jednotlivých dám a odborníci následne vyhodnocovali ich fyzické črty. Ukázalo sa, že takmer všetky ženy označované väčšinou mužov za atraktívne, mali husté obočie.

Dlhodobý vzťah

Keďže bol výskum iniciovaný psychológmi, zaujímavé zistenie o vplyve obočia na atraktivitu v nich vyvolalo otázku, či chcú muži takéto ženy len zo sexuálneho hľadiska, alebo s nimi mávajú aj dlhodobé vzťahy. Ukázalo sa, že hoci výber podvedome ovplyvňujú hormóny, páni so ženami s hustým obočím vytvárajú v takmer osemdesiatich percentách stabilné vzťahy, ktoré nie sú postavené len na sexualite.    

Témy: Vzťahy obočie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok