Dominuje Mestu anjelov, ale cesta k nemu je mučivá. Nápis Hollywood oslavuje storočnicu

ta3/Soňa Búranová
12.3.2023 12:00

Mestu anjelov, ako prezývajú Los Angeles, dominujú písmená, ktoré sa akoby vznášajú na kopci, no dostať sa k nim je naozaj náročné. Nápis Hollywood sprevádza zaujímavá história. Turistov neodrádza mučivý terén, páliace slnko ani zákazy polície. Každý si ho chce pozrieť zblízka. Prečo je taký obľúbený a ako prežil desaťročia problémov?

Dominuje Mestu anjelov, ale cesta k nemu je mučivá. Nápis Hollywood oslavuje storočnicu
Profimedia

Mesto, ktoré neexistuje

Podobne ako Eiffelova veža aj nápis Hollywood mal byť pôvodne dočasný. Postavili ho na 18 mesiacov ako honosnú reklamu pre developerský projekt HollywoodlandV priebehu desaťročí musel nápis prežiť tragédiu, zanedbanie, nekvalitnú tlač aj priame výzvy na zničenie. Pravidelne ho natierajú bielym lakom a experti monitorujú vplyv erózie. 

Neexistuje presný záznam o tom, kedy developri prvýkrát umiestnili na kopec písmená, ktoré pôvodne zneli Hollywoodland. Nápis bol najskôr pokrytý svetlami, ktoré v noci blikali, a zmienka o nich sa v novinách objavila v decembri 1923. Písmená sa stali neslávne známymi v roku 1932, keď Peg Entwistle, 24-ročný britský herec a ctižiadostivá filmová hviezda, spáchal samovraždu. Symbolizovala pokušenie aj nebezpečenstvo úspechu vo filmovom priemysle. Počas Veľkej hospodárskej krízy mali jeho autori ekonomické problémy a zbankrotovali. 

"Je hlúpe tvrdiť, že Hollywood alebo akékoľvek iné mesto je ‚neskutočné‘," napísal britský spisovateľ Christopher Isherwood, keď prišiel do LA v roku 1939. Pod nápisom Hollywoodland hľadali bývanie. "To, čo prichádzajúci uvidí ako prvé, je len reklama na mesto, ktoré neexistuje," dodal.

Terč vtipov

V 40. rokoch 20. storočia sa písmená rozpadávali a chátrali, preto nápis dostalo do správy mesto. "Nedávna veterná smršť zmenila Hollywoodland do anglickej výslovnosti," poznamenali Los Angeles Times v roku 1944, keď strhlo písmeno H a na kopci stál Ollywoodland. V roku 1949 hollywoodska obchodná komora konečne uzavrela dohodu o obnovení nápisu a odstránení časti "land".

Koncom 70. rokov, keď bol nápis opäť v havarijnom stave, pôvodné písmená konečne nahradili. Dopomohol k tomu Hugh Hefner, zakladateľ časopisu Playboy, ktorý viedol kampaň na ich záchranu. Dĺžka a obvod nového nápisu sa stali vecou hrdosti. Má 137 metrov, písmená sa stiahnu do výšky takmer 14 metrov a oceľ a betón dokopy vážia viac ako 217 ton.

V posledných rokoch sa tento nápis stal terčom opakovaných vtipov, na kopci sa objavili už aj nápisy "Hollyweed" a "Hollyboob". Stal sa tiež obľúbenou kulisou pre katastrofické filmy, na obrazovkách bol zničený najmenej osemkrát. Objavili sa aj správy o kusoch pôvodného nápisu, ktoré sa dražili cez internet a predávali po častiach. Časti pôvodného plechového nápisu mali predať do šrotu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok