Dominuje Mestu anjelov, ale cesta k nemu je mučivá. Nápis Hollywood oslavuje storočnicu

ta3/Soňa Búranová
12.3.2023 12:00

Mestu anjelov, ako prezývajú Los Angeles, dominujú písmená, ktoré sa akoby vznášajú na kopci, no dostať sa k nim je naozaj náročné. Nápis Hollywood sprevádza zaujímavá história. Turistov neodrádza mučivý terén, páliace slnko ani zákazy polície. Každý si ho chce pozrieť zblízka. Prečo je taký obľúbený a ako prežil desaťročia problémov?

Dominuje Mestu anjelov, ale cesta k nemu je mučivá. Nápis Hollywood oslavuje storočnicu
Profimedia

Kedysi sa na Los Angeles ľudia sťažovali. Weimarskí intelektuáli, ktorí sem utiekli v 30. rokoch 20. storočia, milovali slnečné lúče, no kritizovali nedostatok kultúry v meste, vysvetľuje The Guardian. LA nemalo kaviarenskú spoločnosť ako napríklad Paríž či Berlín. Všade stáli rodinné domy a ulicami sa preháňali automobily.

Takmer o sto rokov neskôr by weimarskí kritici len ťažko uverili, že obrovská reklama na kopci, ktorá je monitorovaná bezpečnostnými kamerami 24 hodín denne 7 dní v týždni, môže byť stále tou najzaujímavejšou atrakciu, ktorá je k centru mesta najbližšie.

Nápis Hollywood, pôvodne vytvorený ako reklama pre miestny developerský projekt, oslavuje tento rok sto rokov. No pre LA to nie je iba nápis. Niekoľkokrát ho upravili a jeho PR tím sa na výročie poctivo pripravoval. Taktiež spustil zbierku, aby vybudoval centrum, ktoré na kopec priláka ešte viac turistov.

Mučivá cesta nahor

Nápis Hollywood je možno jedným z najznámejších miest na Zemi, ale dostať sa k nemu, je, takpovediac, mučenie. Písmená stoja blízko vrcholu strmého, neúrodného kopca, ktorý strážia divé kojoty či štrkáče. Autom sa tam nedostanete. Ba čo viac, navigácia v telefóne vám nemusí prezradiť správnu trasu.

Časť turistov sa tam rozhodne ísť niektorým z dlhých chodníkov, ktoré sa tiahnu cez Griffith Park, 16 kilometrov dlhú divočinu, v ktorej sa nápis nachádza. Iní sa rozhodnú pre polonelegálnu skratku cez Beachwood Canyon. Ide o bohatú štvrť v kopcoch pod nápisom, kde nie sú chodníky a parkovanie na uliciach je zakázané.

Ak sa spýtate Google Maps, ako sa tam dostanete, pošlú vás na úplne iný orientačný bod, Griffithovo observatórium, ktoré je od nápisu vzdialené približne päť kilometrov. Z observatória, kde parkovanie stojí 10 dolárov na hodinu, sa môžete vydať na túru cez horúce a prašné kopce. Písmená však uvidíte cez obrovský drôtený plot, ktorý je pod dohľadom polície známej ako LAPD. Preliezať cez neho je pre ľudí zakázané.

Nápis Hollywood je podľa verejnosti šokujúco obrovský. Za obrími písmenami sa v diaľke trblieta Los Angeles. Je teda ľahké pochopiť, prečo sa turisti z celého sveta napriek všetkým prekážkam stále hrnú do kopcov, aby boli k písmenám čo najbližšie. "V meste, ktoré nemá centrum, je to ako skutočné miesto, kam môžu ísť," povedal pre The Guardian Jesse Holcomb, jeden z PR manažérov nápisu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok