Ceny mäsa sú historické v celej Európe, najlacnejší je import. Forrai ozrejmila, čo čaká Slovákov

ta3/Soňa Búranová, PB
9.3.2023 21:21

Ceny mäsa dosahujú historické maximá. Čo všetko má vplyv na vyššie ceny a prečo je situácia na trhu alarmujúca? Na tieto otázky v Téme dňa odpovedala Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, a poslanci Jaroslav Karahuta (Sme rodina) a Richard Takáč (Smer).

20230309_tema_dna_forrai_43.jpg
TA3

Možnosti sú, ale snaha nie

Takáč si myslí, že poľovníci robia to, čo je v ich silách, no chyba je veľakrát aj v nás. Ozrejmil, že diviak prirodzene príde na sídliská, ktoré sa nachádzajú v blízkosti lesa, pretože tam nájde vyhodený odpad. "Myslím si, že situácia aj v rámci Európy, aj na Slovensku je výnimočná. Nikto ju nechcel. Ceny stúpajú, ale myslím si, že by sme ako štát mali pristúpiť k tomu, aby sme prijali zákony, ktoré pre naše zariadenia zabezpečia produkty z domácich chovov," vysvetlil. 

Karahuta si myslí, že by bolo dobré podporiť lokálnych farmárov, ktorí majú vlastné bitúnky a vedeli by mäso spracovať. "Vedeli by bez vplyvu burzových cien mäso predať a môže ísť do škôl aj škôlok," dodal s tým, že je dôležité, aby prišla z Európskej únie vyhláška a mohol sa pripraviť zákon, ktorý by situáciu riešil.

Na Slovensku je veľmi nízka aj produkcia mäsa. Takáč hovorí, že ciest je viacero, ale musí byť snaha. Kritizuje, že na to mohli byť využité dotácie z Plánu obnovy, ktoré iné krajiny využili, ale my nie. "Inflácia v rámci eurozóny je niekde na úrovni okolo 8 percent, u nás je to vyše 15 percent. Podiel v rámci inflácie je skoro až 30 percent v rámci potravín. Aj ľudia menia nákupný košík, lebo majú málo peňazí. Ak bude mäso drahšie, budú si ho kupovať menej," konštatoval. Karahuta hovorí, že možnosti máme, ale chybou vraj je, že ich nevyužívame. 

Forrai tvrdí, že spotrebiteľské správanie sa vplyvom cien môže zmeniť. Nemyslí si však, že alarmujúcu situáciu by vyriešili bitúnky. "Potravinársky premysel je na Slovensku dlhodobo zanedbávaný a finančne poddimenzovaný. Až do roku 2019 neboli pre jeho podporu vyvinuté žiadne aktivity. Od roku 2019 sa to pomaly rozhýbalo, nie je v dostatočnej miere, aby sa zameškaná doba dobehla," ozrejmila. 

Stúpnu ešte ceny?

Tvrdí, že hlavným problémom mäsospracujúceho odvetvia je jeho slabá konkurencieschopnosť. Podľa nej je dôležité podporiť prvovýrobu, veľkochovy aj domácich výrobcov, ktorí produkty zhodnotia a s plnou hodnotou ich ponúknu slovenskému zákazníkovi. Myslí si, že je potrebné, aby aj komerčné chovy mohli rozširovať svoje kapacity podľa potrieb mäsospracujúceho odvetvia. 

Dodala, že ďalšie stúpanie cien mäsa bude závisieť od udalostí, ktoré sa udejú na trhu. "Predpoklad je, že cena bude v súčasnej dobe snagnovať na maximálnych cenách, prípadne ešte mierne vzrastie."

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok