ANKETA: Nazreli sme Slovákom do košíkov. Odopierajú si pre vyššie ceny ovocie a zeleninu?

ta3/nf; dp; hm; ap
9.3.2023 00:00

Extrémne zdražovanie pociťujeme najmä pri potravinách. Zvýšili sa ceny bežných produktov, vrátane ovocia a zeleniny. V uliciach sme sa pýtali ľudí pri akých výrobkoch pocítili zdražovanie najviac a čoho sa museli zriecť.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

V ankete sme sa ľudí pýtali:

  • či pocítili nárast cien ovocia a zeleniny,
  • pri akých potravinách pocítili najvýraznejší nárast,
  • či kupujú v dôsledku vyšších cien menej ovocia a zeleniny,
  • akých produktov sa museli zriecť pre vyššie ceny.
     

Ladislav (70)

Samozrejme, že som pocítil nárast cien ovocia a zeleniny. Som dôchodca, takže o to viac. Najvýraznejšie ma to zasiahlo pri zelenine a mliečnych výrobkoch, vrátane syrov. V dôsledku toho kupujem menej zeleniny aj ovocia. Namiesto toho si sem-tam kúpim vitamíny v lekárni, ale aj tie sú drahé. Pre vysoké ceny som sa zriekol najmä rybacích konzerv.

Katarína (47)

Všetci rozprávajú, ako nám zvýšili daňový bonus, rodinné prídavky a podobne. Majú pravdu, zvýšili nám, ale len raz a naspäť to chcú minimálne paťkrát. Samozrejme, že som pocítila nárast cien ovocia a zeleniny. Pri deťoch potrebujete všetky potraviny, mäso, cestoviny i zeleninu, ovocie, mliečne výrobky. Pri všetkých potravinách som pocítila extrémne zdražovanie. Niekedy odídem z obchodu bez ovocia a zeleniny. Minule som išla deťom kúpiť maliny a jedna 200-gramová krabička stála 5,40 eur. Vitamíny si dopĺňame tak, že sa vraciame k starej klasike - kvasená či dusená kapusta. Určitie nie synteticky. Zriecť som sa musela všeličoho. Zvykla som bežne kupovať hrozno, melón, maliny - teraz to kúpim len vtedy, keď robím deťom na narodeniny tortu a potrebujem pár kúskov na ozdobu.

Gabriela (72)

Najvýraznejší nárast som pocítila pri ovocí a bežnom tovare, ako je mlieko, maslo, vajíčka. Avšak, nekupujem menej ovocia ani zeleniny. Zriecť som sa musela najmä jogurtov a všelijakých sladkostí.

Mária (52)

Samozrejme, kto by to nepocítil. Najmä pri bežných potravinách ako je napríklad pečivo. Prídete v jeden deň a chlieb stojí 79 centov a na druhý deň 1,50 eur. Nenakupujem menej ovocia, skôr iných potravín - menej druhov šunky a salámy. Zriecť som sa musela labužníckych vecí ako sú čipsy a podobne. Aj deti učíme, aby toho jedli menej.

Marián (44)

Určite áno. Najvýraznejší nárast som pocítil pri potravinách bežnej spotreby ako sú pečivo, mlieko a vajíčka. Nenakupujem však menej ovocia a zeleniny, ale je pravda, že sa zameriavame aj s rodinou na akcie. Zriecť sme sa museli skôr návštev reštaurácií, keďže nie sú nevyhnutné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok