Ceny mäsa sú historické v celej Európe, najlacnejší je import. Forrai ozrejmila, čo čaká Slovákov

ta3/Soňa Búranová, PB
9.3.2023 21:21

Ceny mäsa dosahujú historické maximá. Čo všetko má vplyv na vyššie ceny a prečo je situácia na trhu alarmujúca? Na tieto otázky v Téme dňa odpovedala Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, a poslanci Jaroslav Karahuta (Sme rodina) a Richard Takáč (Smer).

20230309_tema_dna_forrai_43.jpg
TA3

Situáciu zhoršil aj mor

Forrai priblížila, že situácia na trhu s mäsom je veľmi turbulentná. Nárast cien o 20 percent je rapídny. "V súčasnej dobe čelí odvetvie najvyšším cenám za posledných desať rokov. Na túto situáciu musia reagovať aj výrobcovia, a to navyšovaním ich odbytových cien mäsa a mäsových výrobkov v odhadovanej hodnote 15 až 18 percent," ozrejmila situáciu ohľadom bravčového mäsa. 

Najlacnejšie je mäso importované zo zahraničia. "Cenový rozdiel môže činiť rozdiel aj viac ako 40 percent. Prakticky sa už takéto mäso postupne stáva nepredajným. Tento nepriaznivý vývoj potvrdzujú aj štatistiky," dodala. Alarmujúce sú aj nedostatočne využité kapacity mäsospracujúcich prevádzok, pri bitúnkoch hovoríme o využití kapacít na približne 60 percent pri bravčinovine a 40 percent pri hoväzdine. 

V druhej časti relácie Téma dňa diskutovali Ján Marosz (OĽaNO), generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu, Jaroslav Karahuta (Sme rodina), predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, a poslanec Richard Takáč (Smer-SD). Témou boli Zvláštne zmeny v pozemkovom fonde.

Situácia sa zhoršila aj z dôvodu rozšírenia afrického moru ošípaných v komerčných chovoch. Karahuta hovorí, že sa v danej situácii robí maximum. Tvrdí, že diviaky predsa odniekiaľ prišli. "Bolo by treba zorganizovať skupinové poľovačky pod dohľadom polície, aby to bolo bezpečné. Musíme zvieratá z chránených území vystrieľať a buď ich spracovať, alebo ich inde upratať. Nemôžeme sa pozerať na to, že diviaky nám behajú po uliciach, no v lesoch ich nemá kto zastreliť," vyhlásil. 

"Jediná šanca ako z toho vyjsť, je tá, že začneme mäso ekologicky spracovávať," dodal predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. "Naše prasatá nie sú drahé. Drahé je porážanie a spracovanie. Ak sa bavíme o číslach, sme drahší o 15, niekde až 30 percent ako mäso, ktoré sa dovezie z vonku. Efektivita spracovania mäsa je najslabší článok na Slovensku."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok