Podpora Putina sa Číne nevypláca, Tichomorie otvára svoje dvere USA

ta3/dp
12.3.2023 00:00

Si Ťin-pchingova podpora Vladimira Putina a jeho vojny na Ukrajine otvorila dvere pre USA. Krajiny v Tichomorí sú v súčasnosti ochotnejšie spolupracovať s Washingtonom než s Pekingom.

Podpora Putina sa Číne nevypláca, Tichomorie otvára svoje dvere USA
TASR/AP

V súčasnej situácii vedenie v Južnej Kórei sleduje Taiwan podobnou optikou. "Mier a stabilita v Taiwanskom prielive sú nevyhnutné pre bezpečnosť a prosperitu na Kórejskom polostrove," povedal nedávno pre CNN minister zahraničných vecí Park Jin. 

Soul sa obáva severného suseda

V Soule existujú obavy, že ak budú americké sily vtiahnuté do akéhokoľvek konfliktu s Čínou o Taiwan, Južná Kórea bude v očiach severokórejského lídra Kim Čong-una vyzerať zraniteľne. Viedlo to k výzvam, aby sa Južná Kórea viac spoliehala na svoju vlastnú obranu, vrátane toho, aby získala vlastné jadrové zbrane. Medzitým Soul a Tokio užšie spolupracujú v otázkach obrany, vrátane spoločných námorných cvičení s USA. Južná Kórea tiež zaznamenáva rastúci dopyt po zbraniach, ktoré vyrába, ako sú tanky, húfnice a bojové lietadlá.

Na všetky tieto položky podpísala multimiliardovú dohodu s Poľskom. Spoločnosť Korea Aerospace Industries minulý mesiac oznámila, že predá 18 svojich ľahkých bojových lietadiel FA-50 do Malajzie. 

Ďalším prevádzkovateľom týchto FA-50 sú Filipíny. Manila je tiež nákupcom kórejských vojnových lodí a pobrežných hliadkových plavidiel. Filipíny tiež rokujú s USA, Austráliou a Japonskom o spoločných hliadkach v Juhočínskom mori, kde Čína okupuje ostrovy, na ktoré si robia nárok aj Filipíny. Manila minulý mesiac súhlasila, že poskytne Washingtonu lepší prístup k vojenským zariadeniam na súostroví. 

Bývalý prezident Rodrigo Duterte nebol fanúšikom Washingtonu a hľadal spôsoby, ako spolupracovať s Pekingom. Čína však nikdy nepreukázala, že by si to vážila a jeho nástupca, Ferdinand Marcos Jr., prejavil snahu spolupracovať s USA a ich spojencami, uviedli analytici. 

"Pre novú Marcosovu administratívu je ťažké odôvodniť prispôsobenie sa politike Pekingu, keď pokusy predchádzajúcich vlád neboli opätované," povedal Jeffrey Ordaniel, riaditeľ námornej bezpečnosti na Pacifickom fóre a odborný asistent na Tokijskej medzinárodnej univerzite.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok