Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda

ta3/nf
11.3.2023 00:00

Dánsko je krajina, ktorá má čo ponúknuť po každej stránke. Od bohatej histórie a kultúry až po rozprávkové zámky, nádherné pláže a útesy. Prinášame vám zoznam tých najkrajších a najzaujímavejších miest z domova malej morskej víly.

Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda
Profimedia

Ak vás Dánsko očarilo, na oficiálnej stránke Visit Denmark nájdete všetky spoje, ktorými sa dostanete do krajiny.

Panenská príroda

Maják blízko zániku

Nánosy piesku a pobrežná erózia viedli k tomu, že maják Rubjerg Knude zostal v roku 1968 opustený. Teraz tam stojí ako posledný zvyšok mesta duchov. Aj keď sú podmienky na turistiku náročné, oplatí sa miesto navštíviť. V priebehu desiatich rokov totiž pohltí maják piesok a more.

Kodanské pláže

Každý, kto navštívi Kodaň na jeden alebo dva dni by mal zvážiť návštevu verejného kúpaliska v kodanskom prístave pri Bryggských ostrovoch, kde sa stretávajú stovky miestnych mladých, aby sa potápali a užívali si rušnejší život.

Rodiny a tí, ktorí uprednostňujú pokojnejší prímorský zážitok, si užijú dlhú pobrežnú pláž Amager Strandpark, ktorá zahŕňa dva kilometre dlhý umelý ostrov tvoriaci lagúnu a veľkú piesočnatú pláž. Drsnejšie prírodné prostredie nájdete v severnej časti a viac upravenú oblasť s piknikovými stanicami zase na juhu.

kodan plaže Profimedia

Pláž, ktorú vyhľadávali maliari

Skagen je malé mestečko, ktoré nájdete na jednom z najsevernejších bodov Dánska. Ohúri vás svojimi nádhernými plážami a jasným slnečným svetlom, ktoré je tak jedinečné, že sem pritiahlo školu impresionistov, skagenských maliarov. Skagen je známy svojou dojímavou opustenosťou a tichom.

Stret morí

Niekoľko stoviek metrov severne od Skagenu leží Grenen, kde sa stretáva prieliv Skagerrak s morskou oblasťou Kattegat. Tento prírodný úkaz zrážajúcich sa morí (Severné s Baltským), ktorý môžete zažiť len na niekoľkých miestach na svete, vytvára jedinečnú scenériu, no kúpanie je na Grenene zakázané.

Biele útesy

Biele útesy Møn sú jedným z najznámejších a najkrajších miest v Dánsku, píše Visit Denmark. Je to jediné miesto v krajine, kde môžete zažiť vysoké kriedové útesy s množstvom jedinečnej flóry a fauny. Na prechádzkach v okolí uvidíte mnoho vzácnych rastlín a na plážach pod útesmi môžete hľadať fosílie.

Vstup do fantasy sveta

Rold Forest je druhý najväčší les v Dánsku, má rozlohu 80 km2. Skladá sa z niekoľkých lesov, ako Hesselholt, Nørreskov, Nørlund Skov a Rold Vesterkov. Spolu sa oblasť nazýva Rold Skov. Tri veľké spoločnosti vlastnia 75 % lesa, pričom zvyšných 25 % spravuje The Danish Nature Agency. Svojou čarovnou atmosférou a sýto-zelenými stromami vás prenesie do vášho obľúbeného fantasy sveta.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok