Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda

ta3/nf
11.3.2023 00:00

Dánsko je krajina, ktorá má čo ponúknuť po každej stránke. Od bohatej histórie a kultúry až po rozprávkové zámky, nádherné pláže a útesy. Prinášame vám zoznam tých najkrajších a najzaujímavejších miest z domova malej morskej víly.

Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda
Profimedia

Ak vás Dánsko očarilo, na oficiálnej stránke Visit Denmark nájdete všetky spoje, ktorými sa dostanete do krajiny.

Aarhus v objatí prírody

Za posledných pár rokov sa Aarhus vynoril z tieňa hlavného mesta a medzi cestovateľmi si získal povesť vzrušujúcej alternatívy pre mestskú dovolenku, píše CNN.

Druhé najväčšie mesto Dánska sa nachádza na východnom pobreží Jutského polostrova, približne 281 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Kodaň. Aarhus si vás získa mixom svetových kuchýň, pôsobivými umeleckými galériami, atraktívnou architektúrou a uvoľnenou atmosférou.

Nekonečný most

Pôvodne bol Nekonečný most (Den Uendelige Bro) vystavaný v súvislosti s podujatím Sculpture By The Sea v roku 2015, informuje stránka Visit Denmark. Ľudia z Aarhusu sa však pustili do umeleckého diela s takým nadšením, že samospráva mesta Aarhus prispela k rekonštrukcii mosta ako trvalého umeleckého diela, ktoré dnes slúži ako promenáda. Navrhli ho architekti Niels Povlsgaard a Johan Gjødes. Drevená konštrukcia v tvare kruhu je obľúbeným výletným miestom pre miestnych obyvateľov aj turistov.

Múzeum umenia s vlastnou dúhou

ARoS je jedným z najväčších múzeí umenia v severnej Európe, s ročnou návštevnosťou asi pol milióna, čo z neho robí najnavštevovanejšie múzeum umenia v Škandinávii.

Spodné poschodia múzea ponúkajú špeciálne výstavy prezentujúce medzinárodné umelecké inštalácie. Na vyšších poschodiach sa nachádzajú vlastné zbierky múzea od 19. storočia až po súčasnosť. Na streche múzea nájdete 150 metrov dlhú dúhovú panorámu s výhľadom na okolité mesto. ARoS získal v Michelinskom sprievodcovi dve hviezdy.

V roku 2023 sa múzeum umenia ARoS rozrastie o novú podzemnú galériu, ako aj o nové obrovské umelecké dielo The Dome od amerického umelca Jamesa Turrella.

Národný park Mols Bjerge

Scenériu v národnom parku Mols Bjerge vymodelovali gigantické ľadové jazyky a tisícky hektolitrov vody v priebehu miliónov rokov, informuje CNN. V národnom parku nájdete asi 40 z 200 rôznych biotopov. Prakticky môžete cítiť históriu v ruinách hradu Kalø, pred veľkými mohylami z doby bronzovej v Mols Bjerge a v malých dláždených uličkách mestečka Ebeltoft.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok