Britská ministerka vnútra predstavila nový kontroverzný migračný zákon

ta3 čtk
7.3.2023 16:23

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová v Dolnej snemovni predstavila zákon, podľa ktorého bude ministerstvo vnútra povinné vyhostiť z krajiny každého, kto do nej vstúpi nelegálnou cestou. Taký človek tiež nebude mať možnosť v Británii žiadať o azyl. Vláda podľa Bravermanovej pri tvorbe zákona musela "posunúť hranice medzinárodného práva" a norma vyvolala v snemovni strety medzi vládou a opozíciou. Do Británie sa vlani cez Lamanšský prieliv dostalo 45-tisíc ľudí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorít svojej vlády určil práve "zastavenie lodí" s migrantmi.

Britská ministerka vnútra predstavila nový kontroverzný migračný zákon
Jessica Taylor/UK Parliament

"Británia môže byť hrdá na to, že v minulosti privítala tých, ktorí to najviac potrebovali... ale tí, ktorí priplávajú na malých lodiach, priamo neprchajú pred vojnou ani nie sú v bezprostrednom ohrození života. Kým prekročili Lamanšský prieliv, cestovali cez bezpečné európske krajiny. Je to nefér voči tým, ktorí sem prišli legálne. Čo je veľa, to je príliš," napísal Sunak v komentári pre bulvárny list The Sun.

Bravermanová dnes v snemovni zákon predstavila s podobou rétorikou. "Norma nám umožní zadržať a vyhostiť imigrantov bez nároku na prepustenie na kauciu alebo žiadosť o preskúmanie súdom. Britskí daňoví poplatníci teraz platia za hotely pre imigrantov šesť miliónov libier denne. Väčšina prichádzajúcich sú muži pod 40 rokov veku s dostatkom peňazí na to, aby zaplatili pašerákom za prevoz. Potreba reformovať je očividná," vyhlásila ministerka.

Výnimku by dostali iba maloletí, ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu podstúpiť cestu späť, alebo by boli ich životy návratom do domovskej krajiny ohrozené. Labouristická tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová reagovala na Bravermanovou vyhlásením, že opozícia navrhuje zriadenie medzinárodnej policajnej jednotky, ktorá sa bude zaoberať nelegálnou migráciou, konkrétne gangy pašerákov, a plán konzervatívcov odmietla ako nefunkčný.

"Ministriňa vnútra prišla s návrhom vyhostiť každého, kto sem príde nelegálne, do ich domovskej krajiny alebo bezpečnej tretej krajiny. Lenže to nebola táto ministerka, ale tá minulá (Priti Patelová, pozn. ČTK). Podľa posledného zákona konzervatívnej vlády bolo 80.000 ľudí označených ako neprijateľných, ale keďže vláda nemala uzavreté zmluvy o návrate do domovskej krajiny, vrátilo sa ich len 21. A tie zmluvy nemajú stále," povedala Cooperová.

Stanica BBC podotýka, že britská vláda sa vlani dohodla s Rwandou, že do nej môže posielať žiadateľov o azyl, ktorí na Britské ostrovy prišli ilegálne. Žiadny taký človek však do Afriky ešte odvezený nebol. Bravemanová za hlasného smiechu svojich spolustraníkov reagovala vyhlásením, že "po piatich minútach hystéria stále nemá potuchy, aký je plán labouristov". "Hlavným cieľom tohto zákona je odstrašenie, chceme vyslať správu migrantom aj pašerákom ľudí: 'nerobte to, nenastupujte do tých lodí, nebude vám umožnené v Británii žiť'," povedala ministerka vnútra.

Návrh zákona konzervatívnej vlády dnes ráno na stanici Sky News kritizoval aj bývalý labouristický minister vnútra Jack Straw: "Toto opatrenie z nás urobí vyvrhele v očiach ďalších západných európskych štátov a aj tak nebude fungovať," povedal Straw s odvolaním Dohovor o právnom postavení utečencov, ktorý štáty OSN vypracovali v roku 1951.

"V pozícii ministra vnútra sa vám stane, že dostanete zložku a vaši zamestnanci vám povedia: 'pozrite sa, tento človek nemá žiadny dôvod, aby tu zostával, myslíme si, že by mal byť deportovaný'. Keď súhlasíte, vydá sa príkaz na vyhostenie" a dotyčný ho potom napadne na súde. Bolo to otravné, ale bolo to fér. Súdy sú od toho, aby dohliadali na prácu ministrov," dodal Straw.

Človek vyhostený na základe navrhovaného zákona by sa tiež v budúcnosti do Británie nemohol vrátiť ani sa neskôr uchádzať o britské občianstvo. Ako by úrady zistili, že ide o toho istého človeka, zatiaľ nie je jasné. Bravermanová dnes v snemovni uisťovala, že zákon je v súlade s medzinárodným právom po tom, čo niekoľko poslancov vyjadrilo obavu, že norma bude porušovať Európsky dohovor o ľudských právach.

Liberálni demokrati, ďalšia opozičná strana, nový zákon označila za "nemorálny, neefektívny a veľmi drahý pre daňových poplatníkov".

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že téma migrácie je pre britskú verejnosť dôležitá, konkrétne tretia najdôležitejšia po ekonomike a zdravotníctve, a na význame nadobudla s debatami o referende o vystúpení z Európskej únie pred rokom 2016. Aj keď je počet žiadostí o azyl v Británii teraz na dvadsaťročnom maxime, je stále pod priemerom Európskej únie. V roku 2022 žiadalo o azyl v Británii 75-tisíc ľudí, v Nemecku to bolo 240-tisíc.

Novým zákonom chce britská vláda riešiť aj preťažený azylový systém, kde teraz v poradí na vybavenie svojho prípadu čaká 160-tisíc ľudí. Systém podľa Bravermanovej stojí krajine tri miliardy libier ročne. Labouristická poslankyňa Diana Johnosnová dnes reagovala, že podľa analýzy jej strany "preťaženiu nespôsobili lode s migrantmi, ale predovšetkým zlé hospodárenie a administratívne organizácie zamestnancov".

Vláda chce preťažený systém riešiť aj stanovením hornej hranice počtu žiadostí o azyl u ľudí, ktorí do Británie cestujú legálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok