Wu-chan, Bergamo, vítanie Sputnika: Čo sa udialo od prvého prípadu covidu?

ta3 TASR;nf
6.3.2023 20:00

V pondelok si na Slovensku po prvý raz pripomíname Deň obetí pandémie COVID-19. Čo sa u nás dialo na po potvrdení prvého prípadu nákazy koronavírusom? Ako sa menila situácia celosvetovo? Prinášame vám prehľad kľúčových udalostí počas pandémie.

Očkovacie centrum na štadióne
TA3 / David Duducz

Prvý prípad z Wu-chanu

Prvým človekom s vírusom SARS-CoV-2 na svete bol 55-ročný muž z čínskej provincie Chu-pej, ktorý sa nakazil už 17. novembra 2019. Práve z metropoly tejto provincie sa smrteľný koronavírus postupne rozšíril do celého sveta a spôsobil pandémiu. 

Výskyt koronavírusu hlásili z čínskeho mesta Wu-chan prvýkrát 31. decembra 2019. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si na celom svete vyžiadal už takmer 7 miliónov obetí.

"Máme názov pre toto ochorenie - a je to Covid-19," povedal 11. februára 2020 novinárom v Ženeve šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vysvetlil, že skratka "co" zastupuje slovo korona, "vi" znamená vírus a "d" označuje anglické slovo disease.

Prvá obeť v Európe

Francúzsko ohlásilo 15. februára 2020 prvý prípad úmrtia na ochorenie spôsobené novým typom koronavírusu. Zomrel 80-ročný čínsky turista, oznámila to vtedajšia ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová.

Vo Francúzsku pritom hlásili aj vôbec prvý prípad nákazy v Európe. Stalo sa tak 24. januára 2020 v Bordeaux. O štyri dni neskôr hlásilo "pacienta jedna" Nemecko a 30. januára aj Taliansko. 

Bergamo - Taliansky Wu-chan

Práve v Taliansku sa COVID-19 šíril veľmi rýchlo a prvým významným ohniskom nákazy týmto vírusom na území Európy sa stalo Bergamo. 18. marca 2020 musela dokonca tunajšiemu preťaženému krematóriu začať pomáhať armáda a telá zosnulých odvážať do iných krematórií. Zábery konvoja armádnych vozidiel vyvážajúcich v noci z mesta rakvy s obeťami sa rýchlo stali symbolom rozsahu epidémie v Taliansku, ale aj inde vo svete. Bergamo vtedy nazývali "taliansky Wu-chan."

Ďalším známym epicentrom pandémie bolo rakúske lyžiarske stredisko Ischgl. V Ischgli a okolí sa malo nakaziť až 6000 ľudí zo 45 krajín, pričom 32 z nich ochoreniu podľahlo, uvádza server dw.com. Miestne úrady a majiteľov viacerých lyžiarskych stredísk v Tirolsku obviňovali že konali pomaly, keď napriek informáciám o riziku nákazy nechali strediská otvorené. Ischgl zavrel svoje brány až 13. marca, pritom prvý prípad Rakúsko potvrdilo 5. februára.

Prvý prípad na Slovensku

Na Slovensku potvrdili prvý prípad 6. marca 2020, aj preto si Deň obetí pandémie Covid-19 pripomíname práve v tento deň. O prvom prípade muža z Kostolišťa pri Malackách vtedy informoval expremiér Peter Pellegrini. "Infikovaný je 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom," uviedol vtedy na tlačovom brífingu, ktorý si môžete pozrieť nižše.

O mesiac neskôr vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že Slovensko má potvrdené prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19. Odvtedy pripravil COVID-19 na Slovensku o život viac ako 21-tisíc ľudí, ďalšie tisíce pacientov zomreli pre obmedzenú bielu medicínu. Generálna prokuratúra SR v januári tohto roku oznámila, že preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie COVID-19 nedošlo na Slovensku ku konaniu alebo k opomenutiu konania, za ktoré by mal niekto niesť trestnú zodpovednosť.

WHO vyhlásila pandémiu

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu 11. marca 2020 vyhlásil, že ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, "možno charakterizovať ako pandémiu".

"Pandémia nie je slovo, ktoré by sa malo používať ľahkovážne alebo neopatrne. Je to slovo, ktoré v prípade zneužitia môže spôsobiť neprimeraný strach alebo neopodstatnený pocit, že boj sa skončil, čo vedie k zbytočnému utrpeniu a smrti," uviedol Ghebreyesus na tlačovej konferencii v Ženeve.

Prvá vakcína

Rusko sa stalo v auguste roku 2020 prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti Covid-19 - Sputnik V, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch.

"Vývoj vakcíny Sputnik V bol kritizovaný za nemiestne unáhlenie, nedodržiavanie štandardov či absenciu transparentnosti... Avšak tu zverejnené výsledky sú jasné... a znamená to, že do boja za zníženie výskytu COVID-19 sa teraz môže zapojiť ďalšia vakcína," uviedli v článku v The Lancet virológovia a profesori Ian Jones a Polly Royová z anglických univerzít.

 

Prvé plošné testovanie

Koncom októbra roku 2020 sa na Slovensku počas víkendov uskutočnilo plošné testovanie. Igor Matovič vtedy uviedol, že je to jediná cesta, ako sa vyhnúť totálnemu lockdownu. "Verte mi, nie je iná cesta, ako sa vyhnúť tomu, čo by prinieslo nepredstaviteľné ekonomické škody," upozornil.

Lockdown

So stúpajúcim počtom nakazených a obetí covidu prichádzali aj striktné opatrenia, ktoré sa oznamovali na Slovensku na frekventovaných tlačových konferenciách. Vlády doma i vo svete sa snažili zabrániť šíreniu vírusu nielen povinnými nariadeniami o prekrytí dýchacích ciest rúškami a respirátormi, vstupenkou na podujatia s obmedzenou kapacitou či na vstup do cudziny boli zase negatívne výsledky testov na covid.

Počas pandémie utrpeli straty aj prevádzkovatelia hotelov, reštaurácií či kultúrnych inštitúcií, a to z dôvodu obmedzených prevádzok. Počas vyše dvoch rokov pandémie sme si totiž prešli aj viacerými tzv. lockdownmi, teda zákazmi vychádzania. Prvý tvrdý lockdown bol na Slovensku už počas prvej covidovej vlny.

Prvé vakcíny na Slovensku

Prvé vakcíny prišli na Slovensko koncom decembra roku 2020. "Očkovanie proti Covidu-19 bude mať premiéru už o 19:00 v Nitre. Pokračovať bude očkovaním zdravotníkov a zástupcov kritickej infraštruktúry v nemocniciach v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Je to skvelá správa, v rukách máme od dnešného dňa nový nástroj ako sa vysporiadať s Covidom-19," uviedol vtedy rezort na sociálnej sieti.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, J&J

Na Slovensku sa proti SARS-CoV-2 významne očkovalo najmä vakcínami Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Vakcína vyvíjaná americkým koncernom Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech mala 90 % účinnosť. 

Testy vakcíny, ktorú vyvíja americká farmaceutická firma Moderna, preukázali zase vtedy jej takmer 95-percentnú účinnosť. Prezident Moderny Stephen Hoge vtedy uviedol, že ide o "skutočne dôležitý míľnik". Nádej na zbavenie sa vírusu priniesla aj vakcína AstraZeneca, ktorá bola v poradí treťou, ktorú schválila Európska agentúra pre lieky.

S jednodávkovou vakcínou prišla americká farmaceutická firma Johnson & Johnson. tá vtedy oznámila, že jej vakcína proti novému koronavírusu, má celkovú účinnosť 66 percent. "Sme hrdí, že sme dosiahli tento dôležitý míľnik a náš záväzok venovať sa tejto globálnej kríze trvá," uviedol riaditeľ J&J Alex Gorsky. Na Slovensku sa jej proti koronavírusu SAR-CoV-2 možné aj naďalej zaočkovať.

Vítanie Sputnika

Pamätným sa stal najmä príchod Sputnika na Slovensko a udalosti, ktoré nasledovali. Na košickom letisku pristálo lietadlo s ruskou vakcínou Sputnik V 1. marca 2021. Expremiér Igor Matovič, exminister Krajčí privítali Sputnik osobne na tlačovej konferencii priamo na Letisku Košice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok