Bol najmladším panovníkom v Európe. Kto je holandský kráľ Viliam Alexander?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.3.2023 00:00

Holandský kráľ Viliam Alexander príde s kráľovnou Máximou na Slovensko. Od utorka 7. marca do štvrtka 9. marca navštívia pri príležitosti 30. výročia samostatnosti Slovenskej republiky viaceré významné miesta krajiny. Spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou budú rokovať o otázkach právneho štátu, ochrany klímy, obehového hospodárstva, inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti.

Bol najmladším panovníkom v Európe. Kto je holandský kráľ Viliam Alexander?
Profimedia

Viliam Alexander sa narodil 27. apríla 1967 v Utrechte ako prvý syn princeznej Beatrix a princa Klausa. Hneď pri narodení dostal tituly holandského princa a princa kráľovského rodu Orange-Nassau. Neskôr v jeho rodine pribudli ešte dvaja chlapci, jeho bratia princ Friso, ktorý zomrel v roku 2013, a princ Konštantín.

Pred trónom

Po skončení strednej školy absolvoval vojenskú službu v holandskom kráľovskom námorníctve. Po výcviku slúžil viacerým posádkam. Následne nastúpil na univerzitu v meste Leiden, kde študoval históriu a kde si po bakalárskom a magisterskom stupni štúdia dokončil aj doktorát. Po skončení univerzity získal licenciu armádneho pilota. Niekoľko mesiacov strávil štúdiom výkonu práce v holandskej armáde a letectve.

Univerzitné štúdium a armádny výcvik nasledovala príprava na kráľovský post. Počas nej sa musel Viliam Alexander podrobne zoznámiť so všetkými aspektami holandskej spoločnosti. Podrobne si naštudoval ústavu, zákony a právne fungovanie štátu. Následne absolvoval rozšírený program so zameraním na holandské podnikanie a program rozvoja na univerzite v USA.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok