Zdravotníctvo je v rozklade a Heger musí riešiť iné otázky, tvrdí Baláž. Kavecká označila konanie Lengvarského za neetické

ta3
6.3.2023 21:48

Vladimír Lengvarský tresol na ministerstve zdravotníctva dverami a svojmu nástupcovi Eduardovi Hegerovi ukázal už len chrbát. Ešte pred tým mu však uštedril dve rany, ako ministrovi financií a ako konzervatívnemu politikovi. Podpísal totiž podporu pre malé nemocnice za 212 miliónov eur a schválil aj usmernenia pre transrodové osoby. V Téme dňa diskutovali poslanci NR SR Vladimír Baláž (Smer-SD) a Monika Kavecká (OĽANO), prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko a bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

20230306_tema_dna.jpg
TA3

Odchod ministra Lengvárského mal podľa Kaveckej prísť už skôr. "Tento krok mal byť urobený dávnejšie," reaguje poslankyňa. Vyčíta mu nezrealizované úkony z plánu obnovy. 

Baláž nevníma odchod Lengarského dobre. Na ministra boli podľa neho vyvíjané rôzne bočné tlaky a záujmové skupiny si dosadzovali svojich ľudí. "Keď pri odchode naznačil neprimeraný nátlak, tak ako vojak a generál nemal odísť z boja tak ľahko. Mal vysvetliť svoj postoj. Bolo by to od neho správne. Je to jeho obrovský dlh voči zdravotníkom a politickej komunite." dodal. Podľa Baláža ho strana mohla odvolať skôr.

Lengvarský pred odchodom podpísal dva dokumenty. Jeden sa týkal peňazí, ktoré budú prerozdelené menším nemocniciam a druhý sa týka inštrukcií pre transrodové osoby. Kavecká konanie odchádzajúceho ministra označila za nezodpovedné a nemorálne. "Je až neetické, aby štatutár takéhoto ťažkého rezortu podpísal takéto dokumenty," povedala poslankyňa strany OĽANO. 

Poďla Kaveckej sa môžeme iba domienať či je podpis dokumentov zhodou okolností, nakoľko sa o nich diskutovalo už dlhší čas. Na rezorte zdravotníctva sa podľa nej vykoná audit, na základe ktorého sa zistí, či nedošlo k pochybeniam a osobným záujmom.

Petko pripomenul, že cieľom plánu obnovy je znížiť regionálne rozdiely v poskytovaní zdravotnej starostivosti. "Je to závažný zákon, ktorý ma meniť výrazne nemocnice." Najviac postihnuté pri optimalizácii majú byť nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska. "To znamená, že musia meniť svoju štruktúru a neviem si predstaviť, ako majú meniť štruktúru, keď nedostanú peniaze," povedal Petko. Mýtusom je podľa Petka to, že si najviac odkrojili súkromné nemocnice. 

V druhej časti relácie Téma dňa sa k výročiu pandémie koronavírusu vyjadril aj bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok