Vojak odchádza, plán obnovy je na pitevnom stole. Čo hovoria o odchode Lengvarského poslanci?

ta3/Soňa Búranová, PB
2.3.2023 21:03

Vladimír Lengvarský hodil flintu do žita a vzdal sa kresla ministra zdravotníctva. Urobil to na žiadosť predsedu vlády so súhlasom prezidentky. Za sebou necháva nedokončené projekty, ktoré sú dôležité pre plnenie plánu obnovy. Lekári a odborníci však tvrdia, že patril k najlepším ministrom. Ako to vnímajú poslanci? V Téme dňa diskutovali Jana Bittó Cigániková (SaS), Richard Raši (Hlas) a Marek Šefčík (OĽANO).

20230302_tema_dna_7.jpg
TA3

Rázsochy sú ohrozené

Udalosti sú turbulentné. Ešte včera Slovensko netušilo, že Lengvarský odíde z postu ministra zdravotníctva. Šefčík vníma krok Hegera ako správny. Bittó Cigániková hovorí, že Lengvarského to prestalo baviť a ani sa mu nečuduje, pretože mal na ministerstve "politicky nominovaných ľudí". "Dáva sa mu za vinu aj oneskorenie pri Rázsochách," pripomenula s tým, že verejné obstarávanie sa naťahovalo takmer rok a pol, takže chápe, prečo odchádza.

Raši si myslí, že Lengvarský od začiatku bojoval s politickou nepodporou. "Bojoval aj s tým, aby dostal minimálne peniaze do rezortu, ktoré sú dôležité pre prežitie, nehovorím o rozvoji. Myslím si, že aj pre neho je úľava, že odstúpil. Keď nemáte politickú podporu a financie, nemôžete byť úspešný. Toto je vyvrcholenie tlakov, ktoré tu boli," dodal. "Vojak musel utiecť z boja. A symbolicky, plán obnovy je na pitevnom stole, prichádza patológ." 

Odborníci však boli toho názoru, že s Lengvarským sa dalo vždy spolupracovať, no dočasne poverený premiér má opačný pohľad. Raši si myslí, že s plánom obnovy meškáme, takže Slovensko nemôže byť "premiantom". Rázsochy sú podľa neho vážne ohrozené.

V druhej časti relácie Téma dňa sa k aktuálnej situácii v Modrej koalícii vyjadril predseda strany Miroslav Kollár.

Šefčík hovorí, že to, či rezorty spĺňajú ciele plánu obnovy, kontroluje NIKA (Národná implementačná a koordinačná autorita). Tvrdí, že sa sám pýtal Lengvarského, či Rázsochy stíhame. Ten mu povedal, že je všetko v poriadku. Čuduje sa preto, že prezidentka prijala žiadosť Hegera, aby ho odvolala. Myslí si, že generál odchádza kvôli manažérskym zlyhaniam. "Ešte máme šancu postíhať tie míľniky," dodal a Hegerovi vraj preto verí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok