Bol najmladším panovníkom v Európe. Kto je holandský kráľ Viliam Alexander?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.3.2023 00:00

Holandský kráľ Viliam Alexander príde s kráľovnou Máximou na Slovensko. Od utorka 7. marca do štvrtka 9. marca navštívia pri príležitosti 30. výročia samostatnosti Slovenskej republiky viaceré významné miesta krajiny. Spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou budú rokovať o otázkach právneho štátu, ochrany klímy, obehového hospodárstva, inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti.

Bol najmladším panovníkom v Európe. Kto je holandský kráľ Viliam Alexander?
Profimedia

Zaujímal sa najmä o vodné hospodárstvo, infraštruktúru, informačné a komunikačné technológie, šport a obranu. Už ako 18-ročný vstúpil do Štátnej rady. Okrem toho bol členom dozornej rady Holandskej centrálnej banky a Kröller-Müller múzea. Staral sa o historickú zbierku kráľovského rodu a zastupoval kráľovskú rodinu v správnej rade kráľovských domén.

Nástup na trón

Trón prevzal po svojej matke 30. apríla 2013. Mal 46 rokov a bol tak najmladším panovníkom v Európe až do inaugurácie Filipa IV. v Španielsku. Je taktiež prvým mužským panovníkom v Holandsku od roku 1890. Ako kráľ má reprezentatívnu rolu v krajine i v zahraničí. Jeho úlohou je zjednocovať, reprezentovať a povzbudzovať obyvateľov.

Viliam Alexander sa oženil s Máximou 2. februára 2002. Majú tri dcéry, princeznú Katarínu Amáliu, princeznú Alexiu a princeznú Arianu. Spočiatku žil manželský pár v centre Haagu, no neskôr sa presťahovali na jeho predmestie Wassenaar. Od roku 2019 bývajú aj s dcérami v paláci Huis ten Bosch v Haagu. Ich najstaršia dcéra, princezná Katarína Amália, je momentálne princeznou kráľovského rodu Orange a následníčkou trónu. Narodila sa v decembri 2003.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok