Pavel dodrží tradíciu. Jeho prvá zahraničná cesta bude smerovať na Slovensko

ta3 TASR
6.3.2023 09:25

Novozvolený český prezident Petr Pavel pricestuje budúci pondelok na nástupnú dvojdňovú návštevu Slovenska. Pozvala ho hlava štátu SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Pavel dodrží tradíciu. Jeho prvá zahraničná cesta bude smerovať na Slovensko
TASR/AP

"Pokračuje tak v dlhoročnej tradícii svojich predchodcov, keď aj jeho prvá zahraničná cesta smeruje na Slovensko. Uskutoční sa iba niekoľko dní po jeho slávnostnej inaugurácii," priblížil.

Návšteva sa začne privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Po spoločných rokovaniach si hlavy štátov uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja. Večer sa stretnú na diskusii v Slovenskom národnom divadle.

Pavel sa počas návštevy stretne tiež s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Potvrdila to hovorkyňa zvoleného prezidenta ČR Markéta Řeháková.

V programe sú podľa Řehákovej aj netradičné body. "Je to program, ktorý bude symbolizovať, aké hodnoty prezidentka a zvolený prezident považujú za najdôležitejšie, a akcia, ktorá by sa okolo toho mala uskutočniť, tie hodnoty zdôrazní," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok