Epidemiologička o covid ére: Politici nevystupovali jednotne, preto sa ľudia rozhodli opatrenia nerešpektovať

ta3
6.3.2023 12:53

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom sa na Slovensku objavil 6. marca 2020. Nakazení začali pribúdať v desiatkach, neskôr v stovkách. Nasledovali prísne opatrenia, lockdowny a očkovanie. Na priebeh nešťastnej "covid éry" sme sa pozreli s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou.

Epidemiologička o covid ére: Politici nevystupovali jednotne, preto sa ľudia rozhodli opatrenia nerešpektovať
TASR - Pavel Neubauer

V pondelok sú to presne tri roky od spustenia lavíny, ktorá nielenže ochromila viaceré sektory a zavrela mnohé podniky, ale zobrala život viac ako 21-tisíc ľuďom na Slovensku.

V rozhovore sa dozviete:

  • ako si spomína na prvý prípad nákazy covidom,
  • či tušila, že nás čaká niečo tak globálne,
  • koho obviniť z desiatok tisícov úmrtí,
  • do akej miery pomohlo očkovanie.

Spomínate si na 6. marec 2020? Kde vás zastihla správa o prvom prípade nákazy novým koronavírusom?

Spomínam si na to veľmi presne. My sme 5. marca mali pravidelnú epidemiologickú konferenciu. Tam sme sa už intenzívne bavili o šírení koronavírusu, pretože sme to podrobne sledovali. Mimochodom, v ten deň sa zavrela moja lekárska fakulta na Univerzite Komenského, pretože sme mali jeden podozrivý prípad u študenta, ktorý sa nakoniec nepotvrdil. Musím povedať s nadsádzkou, že z pohľadu Úradu verejného zdravotníctva tam bola aj taká úľava, že dobre testujeme. Mnohé európske krajiny mali potvrdené prípady a u nás ešte neboli.

Niečo masívne a nebezpečné

Kedy bol podľa vás ten moment, keď sme si začali uvedomovať, že toto je skutočne aj náš problém?

Odborníci si to uvedomili už dosť dlho predtým, než bol potvrdený prvý prípad, pretože sme videli rýchly priebeh. Prvé prípady atypickej pneumónie v Číne boli zaznamenané koncom decembra 2019. V januári už boli hlásené prvé prípady vo Francúzsku, ale aj úmrtie, potom prišlo Taliansko. Šírenie bolo veľmi rýchle, v podstate, do polovice marca mali všetky európske krajiny potvrdené prípady. Naozaj sme videli, že ide o niečo masívne a nebezpečné.

Tušili ste, akú lavínu spustí prvý prípad nákazy na Slovensku?

Tušili sme to. Osobne som to tušila v tom čase, pretože som bola počas prvej vlny na regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave, kde sme intenzívne komunikovali so všetkými potvrdenými prípadmi a ich kontaktmi. Videli sme na jednej strane, že počet prípadov narastal, na druhej strane sme zistili, že počet kontaktov je veľký. Bolo náročné sledovať to, aby sme si boli istí, že zabránime šíreniu. Sledovali sme aj medzinárodnú situáciu a tá išla rýchlo vpred.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok