Čokoláda Toblerone príde o ikonickú horu Matterhorn. Dôvodom je sťahovanie výroby na Slovensko

ta3 ČTK
5.3.2023 19:13

Z obalov čokolády Toblerone čoskoro zmizne obrázok ikonickej alpskej hory Matterhorn, pretože americký výrobca Mondelez čoskoro presunie časť produkcie na Slovensko a švajčiarske zákony v takom prípade neumožňujú využívať v marketingu národné symboly alpskej krajiny. Informoval o tom denník Aargauer Zeitung.

Spoločnosť Mondelez minulý rok oznámila, že sa chystá časť výroby Toblerone v roku 2023 presunúť do Bratislavy. Matterhorn na známom logu čokoládovej tyčinky s kúskami mandlí a medom preto bude nahradený všeobecnejším znázornením alpského vrcholu.

"Nový dizajn obalov predstavuje modernizované a zjednodušené horské logo, ktoré je v súlade s geometrickou a trojuholníkovou estetikou," povedal hovorca spoločnosti Mondelez denníku Aargauer Zeitung. Na obaloch Toblerone bude teraz uvedené "založené vo Švajčiarsku", nie "zo Švajčiarska".

Zákon o "švajčiarskosti", ktorý bol prijatý v roku 2017, stanovuje kritériá pre používanie švajčiarskych národných symbolov, vrátane švajčiarskeho kríža, u potravín, priemyselných výrobkov i služieb. Na to, aby sa mohlo na potravinách uvádzať "vyrobené vo Švajčiarsku", musí 80 percent ingrediencií pochádzať zo Švajčiarska, rovnako ako väčšina výroby. Pri mliečnych produktoch a výrobkoch na báze mlieka to však musí byť 100 percent. Na niektoré ingrediencie, ktoré nemožno pestovať vo Švajčiarsku, ako napríklad kakao, sa vzťahuje výnimka.

Drahší švajčiarsky pôvod

Štúdie ukázali, že sa niektoré výrobky s označením "vyrobené vo Švajčiarsku" predávajú o 20 percent drahšie ako porovnateľný tovar iného pôvodu, pričom pri luxusnom tovare sa predajná cena zvyšuje až o 50 percent, napísal denník The Guardian.

Čokoláda Toblerone sa vo švajčiarskom hlavnom meste Berne, ktorého symbolom je medveď, ktorý je ukrytý v obrázku Matterhornu na obale tyčinky, vyrába od roku 1908. Názov pochúťky vznikol spojením priezviska vynálezcu tyčinky Theodora Toblera a slova torrone, označujúceho nugátovú cukrovinku sa v juhozápadnej Európe konzumuje najmä cez Vianoce.

Matterhorn sa nachádza na hranici medzi Švajčiarskom a Talianskom v pohorí Walliských Álp a so svojou výškou 4478 metrov nad morom je siedmym najvyšším vrcholom Álp. Robí sa nad švajčiarskym Zermattom a talianskym mestom Breuil-Cervinia. Meno Matterhorn pochádza z nemeckého matte (horská lúka) a horn (roh). Okrem nemeckého mena Matterhorn má hora aj svoj taliansky názov Monte Cervino a kvôli blízkosti Francúzska aj názov francúzsky – Mont Cervin či Le Cervin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok