Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall chce na Ukrajine postaviť továreň na tanky

ta3 ČTK
4.3.2023 12:54

Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall rokuje s Kyjevom o výstavbe továrne na výrobu tankov Panther priamo na Ukrajine. Ročne by ich mohol vyrobiť až 400, povedal nemeckému denníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci sa už niekoľko mesiacov snažia Ukrajine dodávať desiatky tankov, ale krajina napadnutá Ruskom tvrdí, že by ich potrebovala ďalšie stovky.

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. V balíčku sú aj rakety s doletom viac ako sto kilometrov
Constanze Emde/dpa via AP

"Zhruba za 200 miliónov eur možno na Ukrajine postaviť závod Rheinmetallu," povedal Papperger. Rozhovory s ukrajinskou vládou sú podľa neho sľubné a Papperger dúfa, že rozhodnutie padne v nasledujúcich dvoch mesiacoch.

Šéf Rheinmetallu je presvedčený, že závod by bolo možné ochrániť pred ruskými vzdušnými útokmi. "Ochrana prostredníctvom protileteckej obrany by nemala byť obtiažna," povedal Papperger. Zdôraznil, že Ukrajina na víťazstvo vo vojne potrebuje 600 až 800 tankov. Aby bolo možné sa dostať na toto množstvo, musí byť rýchlo zahájená výroba nových tankov, povedal. "Aj keby Nemecko odovzdalo všetkých 300 tankov Leopard 2, ktoré má bundeswehr k dispozícii, bolo by to stále veľmi málo," dodal Papperger.

Rheinmetall teraz dáva k dispozícii v súvislosti s vojnou na Ukrajine zhruba 250 tankov. "U nás sa pracuje na plné obrátky," povedal manažér a dodal, že firma už na nasadenie pripravila viac ako 40 bojových vozidiel pechoty Marder, ďalších zhruba 100 ich má byť do konca tohto roka. Z 50 tankov Leopard 2A4 je pripravených 30, okrem toho je možné uviesť do prevádzky 88 zo 100 nemeckých tankov Leopard 1 staršej konštrukcie, doplnil Papperger.

Šéf nemeckej zbrojovky očakáva, že vojna na Ukrajine potrvá pravdepodobne ešte roky. "Západní spojenci tam síce posielajú dosť zbraní na to, aby sa Ukrajina mohla brániť, ale Ukrajinci dnes nemajú dostatok výzbroje na to, aby úplne získali späť svoje územie," upozornil Papperger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok