Ukrajinské sily chystajú pri Bachmute ústup bojom, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

ta3 ČTK
4.3.2023 08:23

Ukrajinské sily sa zrejme chystajú vytvoriť podmienky na riadený ústup bojom z častí oblasti okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Vo svojej analýze z piatkového večera to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné snímky podľa ISW potvrdzujú, že ukrajinské jednotky v oblasti zničili dva dôležité mosty - jeden cez rieku Bachmutivka v severovýchodnej časti mesta a druhý na ceste západne od Bachmutu do obce Chromove.

O Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruskí agresori v poslednej dobe intenzívne boje s mnohými padlými. Bitka má pritom podľa expertov skôr symbolický ako strategický význam. "Preventívne zničenie mostov pravdepodobne ukazuje, že ukrajinské jednotky možno chcú spomaliť presun ruských síl na východe Bachmutu a obmedziť na západe ruským silám prípadné únikové cesty z Bachmutu," píše ISW.

O dobytie Bachmutu, ktorý mal pred vojnou zhruba 70-tisíc obyvateľov, ruské jednotky usilujú približne od vlaňajšieho mája. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskyj na konci februára povedal, že ukrajinské sily by sa mohli stiahnuť z pozícií v Bachmute, ak bude potreba. Ukrajina podľa neho opevnila oblasť západne od Bachmutu takým spôsobom, že aj keby sa ukrajinskí vojaci začali sťahovať, ruské sily by nemuseli byť schopné rýchlo ovládnuť celé mesto.

"Ak velenie ukrajinskej armády považuje za nevyhnutné sa z Bachmutu stiahnuť, bude zrejme vykonávať obmedzené a kontrolované sťahovanie zo zvlášť ťažkých sektorov východného Bachmutu, súdiac podľa vyhlásenia Ukrajincov a hlásených ukrajinských akcií," píše ISW.

Témy: Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok