HIMARS, Javelin a Bayraktar. Svätá trojica, ktorá zmenila priebeh vojny na Ukrajine

ta3/dp
4.3.2023 00:00

Keď ruský prezident Vladimir Putin pred vyše rokom poslal svoje sily na Ukrajinu, väčšina pozorovateľov očakávala rýchle víťazstvo okupantov. Tieto skoré predpovede ruského úspechu sa nenaplnili.

HIMARS, Javelin a Bayraktar. Svätá trojica, ktorá zmenila priebeh vojny na Ukrajine
TASR/AP

Experti uvádzajú rôzne faktory vrátane vyššej morálky a kvalitnejšej vojenskej taktiky na ukrajinskej strane, ale aj – čo je rozhodujúce – dodávky západných zbraní a systémov, píše portál CNN.

Ovplyvniť výsledok vojny by podľa zahraničných médií mohli západné bojové tanky alebo systémy protivzdušnej obrany Patriot. Tie sa však ešte na Ukrajine nepoužili v boji. Existujú však aj iné zbrane, ktoré už pomohli zmeniť priebeh vojny. Tu sú tri kľúčové, ktoré majú Ukrajinci vo svojom arzenáli.

Javelin

Na samom začiatku vojny bojovníci na oboch stranách očakávali, že sa ruské obrnené kolóny začnú valiť do ukrajinského hlavného mesta Kyjeva v priebehu niekoľkých dní. Ukrajinci potrebovali niečo, čo by mohlo otupiť tento útok – a našli to vo forme Javelinu, riadenej protitankovej strely, ktorú môže obsluhovať iba jeden vojak. 

Časť jej príťažlivosti spočíva v jednoduchosti použitia, ako vysvetľuje výrobca Lockheed Martin, ktorý raketu vyvinul spolu s Raytheonom: "Ak chcete strieľať, vojak umiestni kurzor na vybraný cieľ a riadiaca jednotka Javelinu potom vyšle rakete signál na odpálenie."

Javelin je zbraň typu "vystreľ a zabudni". Len čo operátor vystrelí, je schopný utiecť do úkrytu, kým si raketa nájde cestu k cieľu. To bolo obzvlášť dôležité v prvých dňoch vojny, pretože Rusi mali tendenciu zostať v kolónach, keď sa pokúšali vstúpiť do mestských oblastí.

Javelin TASR/AP

Operátor Javelinu mohol vystreliť z budovy alebo spoza stromu a byť preč skôr, ako by Rusi mohli paľbu opätovať. Javelin je tiež dobrý pri zameriavaní na slabé miesto ruských tankov – ich vodorovné plochy – pretože podľa Lockheed Martin sa jeho trajektória po štarte zakrivuje nahor a potom padá na cieľ zhora.

To bolo možné vidieť na snímkach zo začiatku vojny, na ktorých mali ruské tanky vyhodené veže vo vzduchu. Často to bol práve Javelin, ktorý spôsobil takúto škodu. Vplyv Javelinov bol skutočne taký veľký, že dva a pol mesiaca po začiatku vojny americký prezident Joe Biden navštívil továreň v Alabame, kde chválil pracovníkov za ich pomoc pri obrane Ukrajiny. "Vytvárate obrovský rozdiel pre týchto úbohých synov zbraní, ktorí sú pod takým obrovským, obrovským tlakom a palebnou prevahou," povedal vtedy Biden.

Javelin mal ešte jednu výhodu, obzvlášť na začiatku vojny: bol politicky prijateľný. "Nízke náklady na výrobu a obranné využitie uľahčujú ich darovanie," napísal v rozhovore Michael Armstrong, docent na Brock University v Ontáriu. "Naopak, vlády nesúhlasia s posielaním drahších útočných zbraní, ako sú bojové lietadlá."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok