Osobný ochutnávač, nepriestrelný vlak a žiadne smartfóny. Putin dotiahol bezpečnostné opatrenia do extrémov

ta3/Milan Špak
6.3.2023 00:00

Je známou skutočnosťou, že ruský prezident Vladimir Putin neberie otázku svojej bezpečnosti na ľahkú váhu. Zaviedol množstvo opatrení slúžiacich na svoju ochranu – od obrneného vlaku, ktorým sa presúva, cez osobného ochutnávača až po zákaz používania smartfónov v Kremli.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Prípitok len z vlastnej fľaše 

Hoci je ťažké vedieť, do akej miery siahajú opatrenia, ktoré sa snažia chrániť Putina, samotný Kremeľ a ruskí bezpečnostní experti vniesli do veci určité svetlo, tvrdí BBC. Jednou z oblastí, na ktoré si ruský prezident a jeho tím dávajú obzvlášť pozor, je jedlo.

Podľa Marka Galeottiho, autora kníh Musíme si pohovoriť o Putinovi, Politika bezpečnosti v modernom Rusku či Putinove vojny, sa šéf Kremľa obáva otravy a má so sebou osobného ochutnávača, ktorý kontroluje všetko, čo sa prezident chystá zjesť. "Je to súčasť štýlu, ktorý má bližšie k stredovekému panovníkovi než k modernému prezidentovi," povedal pre BBC. V roku 2014 o osobnom ochutnávačovi informoval aj portál Independent.

Navyše, keď Putin cestuje mimo Ruska, o všetko, čo skonzumuje, sa postará jeho personál. "Berú so sebou všetko jedlo a pitie, ktoré sa chystá skonzumovať. Ak sa teda napríklad koná oficiálny prípitok so šampanským, pije z fľaše, ktorú mu prinesie jeho tím, nie spolu s ostatnými," vysvetlil Galeotti. Stephen Hall zasa potvrdil, že jeho osobní bodyguardi pozorne sledujú, ako sa varí každý z pokrmov, aby sa vyhli akémukoľvek riziku.

Bez smartfónov 

Ďalším opatrením, ktorým sa Putin chráni, je zákaz smartfónov vo vnútri Kremľa. Samotný ruský prezident vyhlásil, že tieto zariadenia nepoužíva, uvádza 24 news recorder. Na komunikáciu v rámci Kremľa je zriadená oficiálna pevná linka.

To, že Putin nevyužíva inteligentné telefóny, potvrdil aj jeho hovorca Dmitrij Peskov v roku 2020, informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS. "Nemá smartfón, je to jednoducho nemožné," uviedol Peskov. Priznal však, že prezident zriedkavo "zablúdi" na internet, no zvyčajne na to vraj nemá čas.

V roku 2019 ruskí zákonodarcovia zakázali vojakom používať smartfóny alebo nahrávacie zariadenia či zverejňovať čokoľvek online o ich vojenskej službe, uviedol The New York Times. V roku 2021 zase prešiel zákon, podľa ktorého musia mať všetky smartfóny vopred nainštalovaný ruský operačný systém.

Čo sa týka internetu, ani tomu Putin nedôveruje. Ako informoval britský denník The Guardian v roku 2014, ruský líder ho označil za "projekt CIA". Taktiež vyzval Rusov, aby nevyužívali vyhľadávač Google, pretože sa domnieva, že Američania sledujú všetky informácie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok