Osobný ochutnávač, nepriestrelný vlak a žiadne smartfóny. Putin dotiahol bezpečnostné opatrenia do extrémov

ta3/Milan Špak
6.3.2023 00:00

Je známou skutočnosťou, že ruský prezident Vladimir Putin neberie otázku svojej bezpečnosti na ľahkú váhu. Zaviedol množstvo opatrení slúžiacich na svoju ochranu – od obrneného vlaku, ktorým sa presúva, cez osobného ochutnávača až po zákaz používania smartfónov v Kremli.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Preferuje papier 

"Putin takmer nepoužíva internet, je dobre známe, že nemá rád telefóny. A povedzme si úprimne, z bezpečnostného hľadiska má úplnú pravdu. Smartfóny nie sú veľmi bezpečné," hovorí odborník Galeotti. Dodal, že Putin je informovaný prostredníctvom papierových spisov, ktoré mu dávajú jeho poradcovia. "Začína svoj deň troma bezpečnostnými brífingami. Jeden je o dianí vo svete, druhý o dianí v Rusku a tretí o dianí v rámci elity," hovorí.

"Pamätám si, ako som hovoril s diplomatmi a predstaviteľmi ministerstva zahraničných vecí, ktorí mi povedali, že sú frustrovaní. Ak totiž majú informácie, ktoré sú v rozpore s informáciami ich spravodajských služieb, Putin má tendenciu predpokladať, že jeho špióni majú pravdu a diplomati sa mýlia," pokračoval Galeotti.

Od začiatku vojny na Ukrajine dostáva Putin aktuálne informácie z bojových oblastí taktiež v papierovej forme, informuje The Wall Street Journal. "Putin sa prebúdza každý deň okolo 7.00 h na písomný brífing o vojne s informáciami starostlivo kalibrovanými tak, aby zdôrazňovali úspechy a bagatelizovali neúspechy."

Faktorom bol aj covid

Denník Marca pripomína, že počet Putinových vystúpení na verejnosti sa od vypuknutia pandémie znížil na minimum. Podľa informácií BBC sa každý, kto sa chcel s Putinom stretnúť, musel podrobiť dvojtýždňovej karanténe, ich zdravotný stav bol prísne monitorovaný a boli pravidelne testovaní testami PCR.

"Putin je do značnej miery izolovaný, najmä v posledných dvoch rokoch. Prístup má k nemu len veľmi málo ľudí, čo sťažuje získavanie dôverných spravodajských informácií," vysvetlil Mark Galeotti. Ak bolo počas pandémie dostať sa k Putinovi ťažké, od vypuknutia invázie na Ukrajinu je to prakticky nemožné.

Jeden z mála svetových lídrov, ktorí sa s Putinom za ostatný rok stretli, je francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten sa však po príchode do Moskvy odmietol nechať otestovať na koronavírus, a tak s Putinom sedeli počas rokovania na opačných stranách obrovského stola. Z tohto stretnutia vznikla fotografia, ktorá obletela svet.

Niektorí analytici z prostredia spravodajských služieb tvrdia, že extrémne bezpečnostné opatrenia okolo Putina sa čiastočne dajú vysvetliť reálnou ruskou paranojou. Iní hovoria, že prezident vďaka svojim skúsenostiam z KGB vie lepšie ako ktokoľvek iný, aké dôležité je chrániť vlastnú bezpečnosť.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok