HIMARS, Javelin a Bayraktar. Svätá trojica, ktorá zmenila priebeh vojny na Ukrajine

ta3/dp
4.3.2023 00:00

Keď ruský prezident Vladimir Putin pred vyše rokom poslal svoje sily na Ukrajinu, väčšina pozorovateľov očakávala rýchle víťazstvo okupantov. Tieto skoré predpovede ruského úspechu sa nenaplnili.

HIMARS, Javelin a Bayraktar. Svätá trojica, ktorá zmenila priebeh vojny na Ukrajine
TASR/AP

HIMARS

Úplný názov je M142 High Mobility Artillery Rocket System. Je to "celospektrálny, v boji overený, za každého počasia, 24/7, smrtiaci a pohotový, kolesový presný úderný zbraňový systém," hovorí americká armáda. HIMARS je 5-tonový nákladiak nesúci modul, ktorý dokáže odpáliť šesť rakiet takmer súčasne, pričom ich výbušné hlavice vyšle ďaleko za línie bojiska a potom rýchlo zmení pozíciu, aby sa vyhol protiúderu.

"Ak bol Javelin ikonickou zbraňou rannej fázy vojny, HIMARS je ikonickou zbraňou neskorších fáz,“ napísal v januári Mark Cancian, hlavný poradca pre medzinárodný bezpečnostný program v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie. 

HIMARS vystreľuje muníciu s názvom Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), ktorá má dosah 70 až 80 kilometrov. Navádzacie systémy GPS ich robia mimoriadne presnými, odchýlka je približne 10 metrov od ich zamýšľaného cieľa.

HIMARS Profimedia

Vlani v júli ruský reportér Roman Sapenkov povedal, že bol svedkom útoku HIMARS na ruskú základňu na Chersonskom letisku na území, ktoré v tom čase okupovali sily Moskvy. "Bol som prekvapený skutočnosťou, že päť alebo šesť rakiet dopadlo na cieľ s chirugickou presnosťou," napísal.

HIMARS má dva kľúčové účinky, napísal Yagil Henkin, profesor na izraelskej akadémii velenia a štábu obranných síl, pre US Marine Corps University Press. Údery prinútili "Rusov presunúť svoje muničné sklady do väčšej vzdialenosti od systémov HIMARS, čím sa znížila dostupná palebná sila ruského delostrelectva v blízkosti frontových línií a sťažila sa logistická podpora,“ napísal Henkin. 

Používanie rakiet dlhého doletu na zasiahnutie cieľov, ako sú mosty, narušilo zase ruské zásobovacie úsilie, povedal. Systém HIMARS vyrába a patentuje v Spojených štátoch spoločnosť Lockheed Martin.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok