Rusko je hlboko znepokojené správaním Srbska. Žiada vysvetlenie ohľadom dodávok zbraní Ukrajine

ta3 ČTK
3.3.2023 09:33

Moskva požiadala Belehrad o oficiálne vyjadrenie ohľadom mediálnych informácií o dodávkach srbských zbraní a munície Ukrajine. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok večer oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Tá tiež uviedla, že Rusko je správami "hlboko znepokojené".

Rusko je hlboko znepokojené správaním Srbska. Žiada vysvetlenie ohľadom dodávok zbraní Ukrajine
TASR/AP

Začiatkom týždňa ruský server Maš uviedol, že Srbsko začiatkom februára dodalo Ukrajine 3500 striel do raketometov Grad cez prostredníkov v Turecku a na Slovensku. Dodávateľom bola podľa portálu srbská zbrojovka Krušik, od ktorej si rakety pôvodne objednala kanadská firma.

"Už sme požiadali Belehrad, aby túto pozíciu vysvetlil," povedal vo štvrtok Zacharovová spravodajskému serveru RBC. "Mali by byť zverejnené fakty, potom budú urobené príslušné závery, pretože skutočne ide o mimoriadne dôležitú tému pre dvojstranné vzťahy," dodala hovorkyňa ruskej diplomacie. Predtým tiež uviedla, že doterajšie zistenia "vyvolávajú hlboké znepokojenie".

Srbská zbrojovka v reakcii na informácie ruských médií vydala vyhlásenie, že nie je "žiadnym spôsobom spojená s predajom rakiet konečnému užívateľovi z Ukrajiny". Srbský minister obrany Miloš Vučević v parlamentnej rozprave na túto tému povedal, že Srbsko "absolútne nedodáva" zbrane ani muníciu žiadnej zo strán vo vojne na Ukrajine. Srbské médiá špekulujú, že celá transakcia sa aj vzhľadom na svoj rozsah musela uskutočniť s vedomím srbského vedenia.

Srbsko udržuje úzku vojenskú i politickú spoluprácu s Ruskom, zároveň je ale kandidátom členstva v Európskej únii. Srbský prezident Aleksandar Vučić síce ruskú inváziu odsúdil a vyslovil podporu územnej celistvosti Ukrajiny, zároveň sa napriek nátlaku Západu odmietol pripojiť k protiruským sankciám. Srbsko, ktoré sa vyhlasuje za vojensky neutrálne, má tradične silný zbrojný priemysel a jeho zbrane sa objavovali vo väčšine súčasných či nedávnych ozbrojených konfliktov na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok