Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?

ta3/Milan Špak
3.3.2023 00:00

Vladimír Lengvarský sa rozhodol vzdať sa vedenia ministerstva zdravotníctva. Prezidentka jeho žiadosti vyhovela a poverenie viesť rezort mu zrušila. Ministrom bol od apríla 2021, keď uprostred pandémie koronavírusu nahradil Mareka Krajčího. Počas svojho pôsobenia sa niekoľkokrát dostal do konfliktu so šéfom OĽANO Igorom Matovičom.

Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?
TASR - Jaroslav Novák

Nekonečné rokovania 

Lekárski odborári v polovici júna odmietli návrh zvyšovania platov zdravotníkov, ktorý im predstavilo ministerstvo zdravotníctva. Lengvarský aj Matovič vtedy avizovali, že by chceli túto otázku vyriešiť do konca júna, k tomu však nedošlo. Visolajský v júli uviedol, že lekári sú ochotní podať výpovede, aby docielili splnenie ich požiadaviek. Rokovania s vládou pokračovali až v auguste.

V priebehu septembra začali lekári podávať výpovede, k začiatku októbra ich bolo podľa Lengvarského vyše 2-tisíc. V úvode novembra predstavilo ministerstvo zdravotníctva odborárom návrh memoranda. Tí ho označili za dokument, ktorý obsahuje vágne sľuby a nerieši osem základných požiadaviek LOZ. Po kritike ministerstvo návrh upravilo.

Lengvarský priznal, že ministerstvo sa začalo pripravovať na takzvaný plán B, ktorý počítal s tým, že výpovede stoviek lekárov nadobudnú platnosť. Lengvarský by v takomto prípade navrhol zavedenie núdzového stavu od 1. decembra. Vláda totiž s LOZ 23. novembra memorandum nepodpísala. Podľa ministra došlo k dohode v siedmich bodoch, no rokovania stroskotali na otázke platov.

"Kríza je zažehnaná, nečaká nás kolaps nemocníc, dohodli sme sa" vyhlásil napokon v sobotu 26. novembra na tlačovej konferencii Eduard Heger. Následne však musel Lengvarský riešiť aj požiadavky ambulantných lekárov. Nakoniec sa s nimi vláda dohodla na dofinancovaní sektora 283 miliónmi eur navyše.

Rázsochy a odstúpenie 

V lete minulého roka vláda rozhodla, že z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách. Lengvarský vtedy uviedol, že v prvom polroku roka 2024 musí byť hotová zmluva o dielo, druhým míľnikom je prvý polrok 2026, kedy by mali byť stavby ukončené.

Koncom januára tohto roka strana Hlas-SD a hnutie Progresívne Slovensko kritizovali meškanie výstavby nemocnice a upozornili na to, že v prípade nedodržania míľnikov môže prísť Slovensko o peniaze z plánu obnovy. "Heger s Lengvarským musia niesť zodpovednosť za fatálne zlyhania v zdravotníctve," povedal podpredseda Hlasu Richard Raši. Ku kritike Lengvarského sa minulý mesiac pridal aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Uviedol, že ak Lengvarský nedodrží termíny v súvislosti s výstavbou, nie je hodný viesť rezort.

Po tom, čo sa Lengvarský v stredu rozhodol vzdať svojej funkcie sa objavila kritika aj zo strany Hegera. Povedal, že ministerstvo pod jeho vedením v niektorých oblastiach zlyháva a Národná implementačná a koordinačná autorita identifikovala meškanie niektorých projektov z plánu obnovy.

K odstúpeniu sa vyjadrili aj Peter Pellegrini a Boris Kollár. Podľa Pellegriniho Lengvarský nemal podporu u Hegera a Matoviča a urobil dobre, no toto gesto mal urobiť oveľa skôr. Kollár takýto krok nečakal. Minister mal u neho plnú dôveru a podľa Kollárových slov s ním bola odborná verejnosť spokojná. "Asi bol k tomu dotlačený okolnosťami alebo situáciou," predpokladá predseda Sme rodina.

Úľavu nad odchodom Lengvarského podľa očakávaní vyjadril Igor Matovič. "Lengvarský (konečne) končí, lebo na ministerstve dokorán otvoril dvere istej Janke Penta Cigánikovej. Žene, ktorej v zdravotníctve nezáleží na ničom inom ako na záujmoch Sulíkovho a jej priateľa Haščáka," napísal na Facebooku.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok