Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?

ta3/Milan Špak
3.3.2023 00:00

Vladimír Lengvarský sa rozhodol vzdať sa vedenia ministerstva zdravotníctva. Prezidentka jeho žiadosti vyhovela a poverenie viesť rezort mu zrušila. Ministrom bol od apríla 2021, keď uprostred pandémie koronavírusu nahradil Mareka Krajčího. Počas svojho pôsobenia sa niekoľkokrát dostal do konfliktu so šéfom OĽANO Igorom Matovičom.

Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?
TASR - Jaroslav Novák

Reforma nemocníc 

Na jeseň 2021 sa okrem ďalšej vlny pandémie stala diskutovanou témou aj plánovaná reforma, podľa ktorej sa malo zaviesť nové rozdelenie nemocníc do piatich úrovní. Matovič vtedy Lengvarského kritizoval za to, že reformu nedostatočne komunikuje a mal by viesť poctivejšiu diskusiu. Zároveň sa opätovne pustil do očkovacej kampane ministerstva a vyhlásil, že sa za ňu hanbí.

Podporu vtedy Lengvarský našiel u Eduarda Hegera. Ten uviedol, že za reformou si stojí a ministra vyzval, aby to s ňou nevzdával. Reforma vtedy narazila na odpor Sme rodina. Heger povedal, že postoju Borisa Kollára nerozumie a že predseda parlamentu "opakuje klamstvá, ktoré začala šíriť opozícia". Poslanci Národnej rady SR napokon 14. decembra 2021 schválili zákon o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti.

V tomto období sa opäť začali zavádzať tvrdé opatrenia proti silnejúcej pandémii vrátane locdownu. Na odchod z funkcie Lengvarského vtedy vyzvali Robert Fico aj Peter Pellegrini. Predseda Smeru-SD povedal, že Matovič z Lengvarského urobil "obyčajnú politickú handru". "Rovnako neschopne, ako to robil Matovič s Krajčím, to dnes robí Heger s Lengvarským," skonštatoval Pellegrini.

Prílev utečencov 

Začiatkom februára 2022 sa Lengvarský vyjadril, že čoskoro by mohlo dôjsť k zrušeniu všetkých protipandemických opatrení. Pri zlepšujúcej sa epidemiologickej situácii však rezortu zdravotníctva priniesla komplikácie vlna utečencov z Ukrajiny.

Ministerstvo muselo riešiť zdravotnú starostlivosť pre utekajúcich pred vojnou. Tí, ktorí požiadali o štatút dočasného útočiska mali nárok na takú istú starostlivosť ako ostatní občania SR. Slovensko zároveň začalo na Ukrajinu posielať zdravotnícky materiál.

Platy zdravotníkov

Na začiatku apríla vstúpili lekári do štrajkovej pohotovosti. Tvrdili, že nemocnice sa nedokážu vrátiť do režimu spred pandémie, pretože v nich nemá kto robiť. Zároveň nevideli, že by sa vláda snažila túto situáciu zmeniť. "My len žiadame, aby sme mali adekvátne podmienky," povedal vtedy pre ta3 predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Na zvýšenie platov spoločne vyzvali aj zástupcovia komôr sestier, záchranárov, medicínsko-technických pracovníkov a fyzioterapeutov.

V máji Igor Matovič vyhlásil, že Lengvarský je zrelý na výmenu. Znovu ho kritizoval a vyzýval na odstúpenie aj líder Hlasu Peter Pellegrini. Minister vtedy reagoval, že zo svojej funkcie odísť neplánuje.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok