Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?

ta3/Milan Špak
3.3.2023 00:00

Vladimír Lengvarský sa rozhodol vzdať sa vedenia ministerstva zdravotníctva. Prezidentka jeho žiadosti vyhovela a poverenie viesť rezort mu zrušila. Ministrom bol od apríla 2021, keď uprostred pandémie koronavírusu nahradil Mareka Krajčího. Počas svojho pôsobenia sa niekoľkokrát dostal do konfliktu so šéfom OĽANO Igorom Matovičom.

Koronakríza, výpovede lekárov aj konflikty s Matovičom. Ako vyzeralo pôsobenie Lengvarského?
TASR - Jaroslav Novák

Brigádny generál a niekdajší riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku či hlavný lekár Ozbrojených síl SR si prebral ministerstvo 1. apríla 2021. Nastúpil v čase, kedy ešte naplno zúrila pandémia koronavírusu. "Plne si uvedomujem, že vstupujem na rezort, ktorý je z veľkej miery zodpovedný za ďalší priebeh pandémie. Preto budem pozorne počúvať svojich kolegov, odbornú obec, vedcov a snažiť sa prijať a presadzovať také opatrenia, aby sme pandémiu potlačili a umožnili ďalší rozvoj zdravotníctva na Slovensku," povedal.

Sputnik a Covid automat

Lengvarský nahradil vo funkcii Mareka Krajčího, ktorý odstúpil počas kauzy týkajúcej sa dovozu ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Po mesiacoch nejasností sa napokon rozhodlo o začatí očkovania touto vakcínou od júna 2021. "Máme ruskou stranou definitívne podpísané stanovisko - súhlas na jej používanie. Zaplatením patričnej sumy sa vakcíny stanú naším majetkom. Predpokladám, že začiatkom júna ich takisto zaradíme do vakcinačného programu," povedal v máji 2021 minister. Zároveň dodal, že on sám by sa Sputnikom zaočkovať nedal.

V úvode jeho pôsobenia bol jednou z hlavných tém covidový automat a s ním spojené opatrenia ako testovanie, otváranie prevádzok a škôl či zákaz vychádzania. Zároveň sa naplno rozbiehalo očkovanie proti koronavírusu, ktoré skomplikovalo pozastavenie podávania vakcíny AstraZeneca. Pre zaočkovaných zároveň museli zriadiť spôsob na odovzdávanie takzvaných medzinárodných očkovacích certifikátov.

Prvá zmienka o Rázsochách 

Výstavba nemocnice Rázsochy sa začala počas Lengvarského ministrovania prvýkrát skloňovať koncom mája 2021. Exminister zdravotníctva Tomáš Drucker vtedy žiadal jednoznačné stanovisko, či štát chce pokračovať vo výstavbe. Rezort zdravotníctva vtedy reagoval tým, že nová univerzitná nemocnica v Bratislave je jednou z priorít.

V tomto období bol Lengvarský najdôveryhodnejším členom vlády. Ministrovi zdravotníctva podľa vtedajšiemu prieskumu dôverovalo 36,5 percenta opýtaných. Pre porovnanie, vtedajší minister financií Igor Matovič sa mohol "tešiť" dôvere len 11 percent respondentov.

Spory s Matovičom

S Matovičom sa Lengvarský dostal do konfrontácie ohľadom toho, ako naložiť s nepoužitými vakcínami proti koronavírusu. Šéf OĽANO ho vtedy vyzval na predloženie písomného plánu. Taktiež hovoril o kampani proti Sputniku a Lengvarského kritizoval za nízku zaočkovanosť na Slovensku. Do sporu sa dostali aj pre očkovaciu kampaň, na ktorú Matovič pôvodne odmietal ministerstvu zdravotníctva uvoľniť finančné prostriedky. Na urovnanie konfliktu ich vtedy priamo vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Pre Sputnik sa dostali do výmeny názorov aj koncom júla 2021. Matovič tvrdil, že sa zaregistroval na očkovanie Sputnikom, no na pozvánku stále čakal. "Budem sa pýtať ministra zdravotníctva, ako je to možné," uviedol. Lengvarský reagoval, že v čase, keď Matovič verejne kritizoval štátny systém za to, že nedostal termín na očkovanie, pozvánku už mal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok