Kollár nás vymenil za hegerovcov, hovorí Dzurinda. Prezradil, akú funkciu mal mať v Modrej koalícii

ta3/Soňa Búranová, PB
1.3.2023 20:59

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda nečakane oznámil, že nevstúpi do Modrej koalície Miroslava Kollára. Čo sa udialo v zákulisí? Kde sa vidí v budúcnosti a uvažuje nad kandidatúrou na prezidenta? Dvojnásobný predseda vlády SR povedal viac v relácii Téma dňa.

20230301_tema_dna_1.jpg
TA3

Čo plánuje ďalej?

Tvrdí, že ho veľmi "bavila" práca s mladým tímom. "Ale keď už sme sa dostali tak ďaleko, dnes stojíme pred základnou otázkou, a tou, čo chceme urobiť? Potrebovali sme sa vymaniť z paralýzy, toho nekonečna. Možno som mal aj ja veľké oči, chcel som urobiť novú silnú reťaz, ktorá by Slovensko držala. No dnes vidím, že to také jednoduché nebude. No keď nejde urobiť takú silnú reťaž, pokúsime sa do nej aspoň urobiť ohnivko," uviedol s tým, že o podobe ohnivka rozhodnú veľmi rýchlo.

Bývalý predseda vlády prezradil, že sa ešte nevenoval tomu, či by sa objavil na kandidátke inej strany, ak sa mu nepodaria vlastné ciele. "Sme si vedomí, že nie je jednoduché pozbierať podpisy. Ale žiadna rezignácia. Tieto hodiny sa doslova trápime, čo urobiť, aby sme povedzme nerezignovali aj na tieto parlamentné voľby. Budú aj iné voľby, na jar budú voľby do Európskeho parlamentu.. Premierný vek mojej skupiny je 38, ja mám 68. To sú mladí ľudia. Môžu byť o štyri roky premiérmi," vysvetlil. Naozaj rád by sa pričinil o to, že na Slovensku vznikne silná stredopravá politická formácia typu nemeckého CDU.

Nikdu mu nenapadlo, že by niekedy chcel kandidovať na prezidenta, túto funkciu vylúčil. Uviedol aj to, že jeho mladý tím nechcel tieto voľby vynechať, keďže bol veľmi odhodlaný. Preto sa rozhodol, že spolu pôjdu bojovať. "Cítim tam obrovskú silu. Už dnes je to slušná politická strana," vyhlásil. Budú v iniciatíve pokračovať bez ohľadu na to, či sa zúčastnia parlamentných volieb, ale myslí si, že sa ich zúčastnia.

Zmena rytmu je podľa neho potrebná. "Pochopili sme realitu. Možno sme vyštartovali príliš z ostra a mnohí sa vyľakali, že chceme niekoho zničiť alebo pohltiť. Je evidentné, že plyn bolo treba ubrať," hovorí Dzurinda. Namiesto reťaze sa vraj on a jeho tím sústreďujú na to, aby bol o ich ohnivko záujem. Dodal, že keďže je kresťanský demokrat, člen EPP a tak aj zomrie, KDH je podľa neho dnes "najsilnejšiou slovenskou stranou, ktorá je členom Európskej ľudovej strany". "Mňa by potešilo, keby sa KDH tejto taktovky ujalo." Jeho ďalšie kroky by preto mohli sledovať aj do týchto radov.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok