Ako bude vyzerať predvolebná kampaň? Bude to ostré, zhodli sa pre ta3 politológovia

ta3/Milan špak
13.2.2023 00:00

Už o necelých sedem mesiacov čakajú Slovensko predčasné parlamentné voľby. S otázkami, ako bude vyzerať predvolebná kampaň a ktoré témy v nej budú dominovať, sme oslovili štvoricu politológov. Tí sa zhodli na tom, že kampaň sa už začala.

Ako bude vyzerať predvolebná kampaň? Bude to ostré, zhodli sa pre ta3 politológovia
TASR - Jaroslav Novák

Politológov sme sa pýtali:

  • v akom duchu sa bude niesť predvolebná kampaň,
  • aké témy budú počas kampane najviac rezonovať, 
  • akú úlohu bude zohrávať postoj k Ukrajine a Rusku,
  • či pred voľbami pribudnú ľúbivé návrhy zákonov, 
  • či Jablko alebo Modrá koalícia prinesú do kampane nové prvky,
  • či politici uprednostnia kontaktnú kampaň alebo budú poľovať na voličov najmä v online priestore. 

Odpovedali:

  • Jozef Lenč z Katedry filozofie a aplikovanej filozofie Filozofickej fakulty UCM v Trnave
  • Darina Malová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave
  • Branislav Dolný z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave
  • Aneta Világi z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

Jozef Lenč

V akom duchu sa podľa vás bude niesť predvolebná kampaň? Naznačujú to už dnes niektoré vyjadrenia politikov?

Naznačujú to vyjadrenia politikov, ale aj poslanecké návrhy zákonov, s ktorými sa "roztrhlo vrece" a zahltili aktuálnu schôdzu NR SR. Predvolebná kampaň však začala už v deň vyjadrenia nedôvery vláde Eduarda Hegera, odkedy sa politické strany a jednotlivci sediaci v parlamente rozhodli, že z pléna (a miestnosti na konanie tlačových konferencií) si spravia predvolebnú arénu.

Od momentu, kedy bolo zrejmé, že budú predčasné voľby, môžeme byť svedkami bezbrehého populizmu, ktorý sa prejavuje predkladaním množstva ad hoc zákonov, ktoré majú spolu s nezodpovedným "znásilňovaním" ústavy poslúžiť ako nástroj volebnej kampane. Predvolebná kampaň preto bude veľmi dlhá, bude veľmi drahá (v priamych aj nepriamych nákladoch) a bude emočne veľmi vypätá.

Aké témy budú počas kampane najviac rezonovať? Bude v kampani zohrávať dôležitú úlohu postoj k Ukrajine a Rusku?

Samozrejme, že to bude jeden z rozhodujúcich faktorov kampane. Vojna na Ukrajine, miera pomoci Ukrajine a rôzne druhy proruskej propagandy, dezinformácií a hoaxov budú jednou z kľúčových tém predvolebnej kampane - za predpokladu, že sa vojna nejakým zázrakom neskončí. 

Dezinformácie a hoaxy budú "pevnou" súčasťou predvolebnej kampane a ovplyvnia každú z predvolebných tém. Vrátane témy energetickej a inflačnej krízy, otázok bezpečnosti a migrácie a v neposlednom rade aj ochrany demokracie a právneho štátu. Témou kampane budú isto aj takzvané hodnotové otázky, respektíve do popredia sa dostávajúca imaginárna hrozba "progresívneho puču", ktorú šíria slovenskí "konzervatívci".

V posledných dňoch sme svedkami pomerne náhlych návrhov zo strany koalície, či už ide o valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu či opätovné zavedenie dotácií na školské obedy. Sú takéto opatrenia súčasťou predvolebnej kampane? Bude ich podľa vás časom pribúdať? 

Neoznačoval by som ich už za "návrhy zo strany koalície" sú to viac-menej ad hoc návrhy zákonov jednotlivcov alebo konkrétnych politických strán či skupiniek, ktoré predkladanie týchto návrhov používajú ako súčasť svojej individuálnej alebo straníckej kampane. Áno, tieto návrhy - akokoľvek nezmyselné a ekonomicky nebezpečné - sú súčasťou predvolebnej kampane. Áno, budú s blížiacimi sa voľbami a "bojom o značky" a najlepšie miesta na kandidátke pribúdať.

Do hry vstupuje pred voľbami viacero nových subjektov, napríklad strana Jablko alebo Modrá koalícia. Očakávate, že prinesú do kampane niečo nové? Vráti sa Mikuláš Dzurinda na bicykli?

Nechcem niekomu brať nádeje, ale obávam sa, že strana Jablko nevstupuje do hry. Po počiatočnej "eufórii", ktorá bola skôr oprávneným výsmechom, sa po Jablku zľahla zem a ak rýchlo nezačne politicky existovať, tak sa nebude mať s kým spájať a kam vstupovať. Ak sa tak stane, tak Jablko a Modrá koalícia do kampane prinesú staré známe tváre (lídrov, ktorí nechceli byť lídrami) a množstvo neznámych tvárí s "príbehmi", tak ako sme toho boli svedkami v prípade strán #Sieť alebo Za ľudí.

A ak budú mať šťastie, tak sa možno niektorá z nich aj pozrie do národnej rady. Bude to však beh na dlhú trať v krátkom čase a v tomto je lepší Mikuláš Dzurinda, ktorý v ostatnom rozhovore naznačil, že nevynechá jediný dedinský beh, vrátane maratónu v Košiciach, ktorý sa má konať deň po voľbách.

Uprednostnia politici skôr kontaktnú kampaň alebo očakávate, že po rozmachu sociálnych sietí v posledných rokoch budú poľovať na voličov najmä v online priestore? 

Na základe vyjadrení niektorých z politikov a toho, čo sme mohli vidieť počas nedávno skončenej prezidentskej kampane v Českej republike, môžeme očakávať veľmi podobnú kampaň. Tak v rovine tém, ktoré budú kľúčové vo voľbách, ako aj v podobe kampane.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok