ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková

ta3/Nicolette Ftáčková
3.3.2023 13:00

Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave. Ukazujú to prieskumy, mienka občanov, ale aj krízy v sektore za posledné obdobie, uviedla Zuzana Dolinková z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. V rozhovore pre ta3 hovorila aj o tom, ako vidí povolebné spolupráce a prečo máme problém s odlivom mladých lekárov do zahraničia.

ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková
Facebook.com/Zuzana Dolinková

Vyjadrovali ste sa aj k poplatkom v ambulanciách, ktoré nemali byť, no v parlamente neprišlo k dohode. Urobila niečo strana Hlas-SD, aby tomu zabránila, prípadne plánujete nejaké návrhy?

Je mi naozaj smutno, keď vidím ako sa slovenské zdravotníctvo ženie do záhuby. Nielenže nenapredujeme, ale cúvame. Starostlivosť o zdravie ľudí sa pre súčasnú vládu v demisii stala úplne bezvýznamnou témou. Aktuálne nerozumiem katastrofálnej situácii v ambulantnom sektore a absolútnemu nezáujmu kompetentných riešiť jeho problémy. Mám pocit, že Hlas-SD je jediná politická strana, ktorá kontinuálne apeluje na odvolaného premiéra a ministra financií Hegera a odvolaného ministra zdravotníctva Lengvarského. Aj na pani prezidentku Čaputovú, aby aktívne trvala na tom, že pacienti v našich ambulanciách nebudú platiť rôzne nezmyselné poplatky, ktoré sú len dôsledkom nekonania vlády.

Celé divadlo z konca januára o údajnej dohode medzi zdravotnými poisťovňami a ambulanciami považujem iba za nedôstojné hry Hegera a Lengvarského. Pacienti sa aj na mňa opakovane obracajú s obavami a otázkami, ako to teda s poplatkami v ambulanciách bude, či sa na vyšetrenia dostanú aj bez poplatku a za akých podmienok. K dohode ambulantných lekárov do dnešného dňa nedošlo, nielen so zdravotnými poisťovňami, ale ani s ministerstvom hospodárstva ohľadom kompenzácie zvýšených výdavkov za energie. Pacienti zostali v celom tomto začarovanom kruhu opäť na poslednom mieste.

Amaterizmus a vysoké ego

Hlas-SD kritizoval ministerstvo zdravotníctva, že nerieši problém výpadku liekov. Rezort vo svojom stanovisku uviedol, že vaša strana zavádza a nie je to pravda.

Podľa dostupných informácií je faktom, že v lekárňach chýbajú desiatky bežných liekov. Z médií, ale i z podnetov pacientov dostávame správy, že pre výpadok mnohých liekov, najmä v prebiehajúcom čase chrípkového obdobia, boli pacienti nútení zháňať lieky v Českej republike či Rakúsku. Toto sú reakcie ľudí z terénu, nie vymyslené príbehy. Ak ministerstvo zdravotníctva týmito informáciami nedisponuje, možno by bolo vhodné, aby sa dostalo do styku s bežnou praxou a podnetmi pacientov. Strana Hlas-SD nielen upozornila na reálny problém, ktorý sa v praxi deje, ale aj na príčiny jeho vzniku spočívajúce v nekonaní vedenia rezortu zdravotníctva.

Ako by ste riešili výpadky liekov, aj tých najzákladnejších?

Po diskusii s verejnou odbornosťou naša strana navrhla niekoľko možných riešení, ako pre našich pacientov čím skôr zabezpečiť dostupnosť liekov, pri ktorých na Slovensku evidujeme niekoľkotýždňové až niekoľkomesačné výpadky. Riešenie vidíme v okamžitom rokovaní s firmami, aby povolili mimoriadny dovoz chýbajúcich liekov – to je dovoz liekov v inom zahraničnom balení, ku ktorému je možné pribaliť leták alebo ich prebaliť, čo môže Štátny ústav pre kontrolu liečiv povoliť. 

Ďalším riešením je rokovať s farmaceutickými firmami o výrobe generických liekov, ktoré sú na trhu nedostupné. Toto by bolo riešením aj do budúcnosti pri výskyte prípadnej ďalšej globálnej pandémie, kedy by na celom svete neboli dostupné lieky, ktoré je práve treba a firmy ich nestíhajú vyrábať. Kľúčovým riešením zabezpečenia dostupnosti liekov pre slovenských pacientov je nielen legislatívne a formálne zamedziť reexportu liekov, ale ho aj striktne dodržiavať, kontrolovať a vymáhať jeho plnenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok