ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková

ta3/Nicolette Ftáčková
3.3.2023 13:00

Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave. Ukazujú to prieskumy, mienka občanov, ale aj krízy v sektore za posledné obdobie, uviedla Zuzana Dolinková z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. V rozhovore pre ta3 hovorila aj o tom, ako vidí povolebné spolupráce a prečo máme problém s odlivom mladých lekárov do zahraničia.

ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková
Facebook.com/Zuzana Dolinková

V rozhovore so Zuzanou Dolinkovou sa dozviete:

  • čo hovorí na odstup Lengvarského z funkcie ministra zdravotníctva,
  • aké sú podľa nej najväčšie slabiny nášho zdravotníctva,
  • ako by riešila výpadky liekov, aj tých najzákladnejších,
  • prečo si vláda neplní záväzky dané lekárom,
  • či má ambíciu stať sa ministerkou zdravotníctva,
  • či si dokáže predstaviť spoluprácu so Smerom.

Vladimír Lengvarský oznámil v stredu, že odstupuje z postu ministra zdravotníctva pre pochybnosti o vykonávaní jeho funkcie. Aké mal podľa vás na mysli?

Z médií, ako aj z interného prostredia ministerstva zdravotníctva vychádzajú informácie o rôznych personálnych nomináciách a zmenách, ku ktorým bol minister tlačený. Neodškriepiteľným faktom však je, že pán Lengvarský nemal od prvého dňa po nástupe do funkcie žiadnu politickú podporu. Nedokázal presadiť žiadne svoje návrhy bez posvätenia jeho straníckeho šéfa Igora Matoviča. Heger si posledné týždne robí zo zdravotníctva iba svoju politickú kampaň, aj keď mu absolútne nerozumie, o čom pravidelne presviedča verejnosť svojimi zvrátenými vyjadreniami vo vzťahu k rezortu.

Nedôstojné hry Hegera a Lengvarského

Máte nejakého kandidáta, ktorého si viete predstaviť na poste ministra zdravotníctva?  

V čase, kedy je celý štát v rozklade a zdravotníctvo v úplnom rozvrate, je absolútne jedno, kto bude sedieť na stoličke ministra zdravotníctva. Ak sa totiž zdravotníctvo okamžite nestane skutočnou prioritou štátu a premiérskou témou, bude to mať fatálne dôsledky pre pacientov, ktoré sa prejavia v nedostupnosti zdravotnej starostlivosti a poplatkoch, vrátane ďalšieho nárastu zbytočných úmrtí. 

Na sociálnej sieti uvádzate, že zdravotníctvo by malo byť na prvom mieste politikov, ale nie je. Kde sú podľa vás jeho najväčšie slabiny?

Ak si odmyslíme absolútny amaterizmus vo vedení rezortu zdravotníctva, ale i štátu ako takého, bez vízie a nastavenia procesov na dobu dlhšiu ako je jedno volebné obdobie - najväčšie a dlhodobo zanedbávané problémy zdravotníctva sú nepochybne jeho personálna a finančná poddimenzovanosť. 

Ide o spojené nádoby, pretože ak nebudeme investovať do modernizácie zdravotníctva, tak nebudeme vedieť motivovať mladých ľudí, aby chceli v zdravotníctve pracovať. Respektíve, aby sa späť do slovenských nemocníc a ambulancií vrátili lekári a sestry, ktorí už zo Slovenska odišli. Nestačí len stavať nové nemocnice, v ktorých nás nebude mať kto liečiť. Slovensko si konečne musí uvedomiť a jasne pomenovať, aké sú jeho priority pre občanov, aby tu chceli žiť, pracovať, vychovávať deti, dôstojne zostarnúť a odovzdať krajinu ďalším generáciám.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok