ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková

Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave. Ukazujú to prieskumy, mienka občanov, ale aj krízy v sektore za posledné obdobie, uviedla Zuzana Dolinková z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. V rozhovore pre ta3 hovorila aj o tom, ako vidí povolebné spolupráce a prečo máme problém s odlivom mladých lekárov do zahraničia.

ROZHOVOR: Pre amaterizmus Matoviča a Hegera hrozí, že zdravotníctvo z európskych miliárd neuvidí nič, hovorí Dolinková
Facebook.com/Zuzana Dolinková

Lengvarský len kúril a svietil

Odliv mladých lekárov do zahraničia je na Slovensku veľkým problémom. Zvýšenie platov sa síce odkleplo, no ako by ste ešte motivovali mladého lekára, aby tu ostal pracovať?

Som presvedčená, že motivácia mladých ľudí a budovanie dostupného, moderného a kvalitného zdravotníctva nestojí len na platoch. Viaceré prieskumy potvrdili, že motivujúcimi faktormi, ktoré dokážu zabrániť ďalšiemu odlivu zdravotníkov zo Slovenska sú materiálno-technické zabezpečenie pracovísk, dostupnosť kvalitného vzdelávania a praxe, prístup k inováciám, vede a výskumu, ale aj revitalizácia vzťahov medzi zdravotníkmi a pacientmi, ktoré sú dlhodobo naštrbené. Dosiahnutie týchto parametrov a zlepšenie personálnej situácie v zdravotníctve, však nevyriešime bez adekvátneho financovania rezortu. V Hlas-SD trváme na tom, že zdravotníctvo musí byť premiérska téma, pretože zabezpečenie dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti sa bytostne dotýka každého z nás.

MZ SR podpísalo vlani zmluvu s projektantom na prípravu projektu Nemocnica Rázsochy. Výstavba novej univerzitnej nemocnice by sa mohla začať v druhom štvrťroku 2024. Myslíte si, že teraz sa to dotiahne do úspešného konca?

Hlas-SD od prvého dňa predstavenia "slávneho" Matovičovho-Hegerovho plánu obnovy tvrdí, že žiadna nová nemocnica sa z neho nepostaví. Po dvoch rokoch to už dokonca hovoria aj ľudia, ktorí celému plánu obnovy šéfujú. Medializované boli už i vyjadrenia, že ministerstvo zdravotníctva sa na príprave plánu obnovy ani nepodieľalo. Bolo by to možno trochu tragikomické, keby to nebolo také absurdné. Ľudia, ktorí nemajú žiadnu víziu o budúcnosti krajiny a jej potrebách totiž rozhodovali, a ešte stále rozhodujú, o veciach, na základe ktorých sme pre obnovu Slovenska mali dostať vyše šesť miliárd eur.

Len pre ich neschopnosť, amaterizmus a ego dnes reálne hrozí, že zdravotníctvo z ponúkaných európskych peňazí neuvidí nič. Pokým sa neimplementovateľný plán obnovy, minimálne v časti zdravotníctva, okamžite nezmení a nezačneme rokovať o predĺžení doby, dokedy môžeme peniaze z Bruselu čerpať. V prípade, že Hlas-SD dostane možnosť podieľať sa v nasledujúcom období na riadení štátu, nová univerzitná nemocnica v Bratislave bude národnou prioritou, pretože je to vyše 30-ročný dlh štátu voči všetkým pacientom i zdravotníkom.

Košická a prešovská nemocnica pripravili plány na rekonštrukciu zastaralých budov za eurofondy z plánu obnovy. "Riaditelia týchto nemocníc dostali upozornenie z ministerstva, že žiadosť o financie majú zastaviť," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Prečo si vláda neplní záväzky dané lekárom?

Tak ako som uviedla vyššie, celý plán obnovy v oblasti zdravotníctva je jedno veľké fiasko, ktoré nebolo pripravené odborne a nereflektuje potreby sektora. Súčasný odvolaný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je len štatista v zbore ministrov, ktorý nikdy nemal politickú podporu. Aj bez toho, že je teraz v demisii, mohol predtým na svojej stoličke len kúriť a svietiť. Zdravotníctvo zažilo, žiaľ, za posledné tri roky návrat v čase. Pre pacientov i zdravotníkov to boli stratené roky a nás všetkých to bude stáť veľa síl a zdrojov, aby sme ho dostali na lepšiu úroveň. Tvrdím to aj s objektívnym zohľadnením celosvetovej pandémie, ktoré ho prirodzene zasiahlo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok